Сутрешни тибетски упражнения за здраве


Сутрешни тибетски упражнения за здраве
Снимка: iStock/Guliver

Източната култура ни е дала много любопитни неща, включително и невероятни упражнения за здраве и развиване на гъвкавостта. Те ни помагат да стегнем уморените и мързеливи мускули, да раздвижим гърба и при това са много лесни и достъпни дори за хора, които не спортуват. Ето пет от тях. Най-добре е те да се правят сутрин, тогава ефектът от тях ще е по-голям. Започнете със 7 повторения и постепенно увеличавайте до 20. Не правете дълги почивки между отделните упражнения, най-много 1-2 минути.

Важна част от петте тибетски упражнения е съзнателното дишане с диафрагма. Преди да започнете се опитайте да дишате равномерно в четири фази:

1. Вдишайте

2. Задържайте въздуха в дробовете си

3. Издишайте

4. Задържайте дробовете празни

Упражнение 1

Застанете в изправен стоеж и разперете ръце настрани, краката трябва да отворени на ширината на раменете. Завъртете се в посока на часовниковата стрелка. Така се отървавате от негативните емоции, които се отделят при въртенето. Започнете първоначално с 7 завъртания, за да не ви се завие свят.

Упражнение 2

Легнете по гръб. Поставете ръцете до тялото, дланите трябва да са обърнати към пода. Едновременно повдигайте главата към гърдите и краката (изправени).

Упражнение 3

Застанете на колене с изправен гръб. Сложете ръцете си върху задната част на бедрата (под дупето). Издишайте и наведете главата към гърдите, след което я наклонете назад, погледнете тавана и вдишайте. 

Упражнение 4

Седнете на пода с изправен гръб, след което повдигнете дупето, сложете длани на пода, отстрани на хълбоците. Пръстите трябва да сочат напред. Постойте така няколко секунди и отпуснете.

Упражнение 5

Легнете на пода, повдигнете се на ръце, колената не трябва да докосват пода. Наклонете главата назад, след което повдигнете таза, така че да се получи пирамида. Главата максимално навътре.

Ето и едно полезно видео:

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Спорт


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама