Maison Fabre: 100-годишният бутик за ръкавици, шил за Грейс Кели и Бионсе (СНИМКИ)


Maison Fabre: 100-годишният бутик за ръкавици, шил за Грейс Кели и Бионсе (СНИМКИ)
Снимка: Maison Fabre

От ръкавици за Грейс Кели до такива за армията, от просперитет до фалит - френският производител Maison Fabre (Мезон Фабр) е преживял всичко в своята бурна 100-годишна история.

Когато е на четиридесет години, Етиен Фабр взема решение, което ще промени не само неговия живот, но и този на неговите потомци: той ще стане производител на ръкавици. Въпреки това, наследството на Maison Fabre се простира дори по-далеч от основаването на компанията.

Вижте още: Мис Франция, Ив Жил, позира с рокля на български дизайнер (ВИДЕО)

През 1909 г. Етиен Фабр е на 25 години и е толкова запален по конната езда, че става конен полицай. През тази епоха конете, каретите, велосипедите, лодките и влаковете са основните видове транспорт, така че всеки има собствен чифт ръкавици. Това разкритие е искрата, която запалва началото на една семейна история, която продължава да се пише дори днес.

Началото

Историята на бранда започва през 1924, в град Мийо, където Етиен Фабр, майстор производител на ръкавици, основава своето предприятие за производство на ръкавици. В първите дни той ръчно изрязвал кожата рамо до рамо с брат си. Няколко шивачи дошли на помощ във фабриката, за да изкарат малко пари и да завършат в домовете си.

През 1928 занаятчиите се специализират в бели детски ръкавици, които са били модерни през този период. Процъфтяващото предприятие заемало три етажа на скромна къща, където резачите на кожи и шивачите бавно се увеличавали. Етиен Фабр бързо се утвърдил като прочут занаятчия в своята работилница в Аверон. Така се зародила една кариера в сектор, изискващ прецизен набор от умения и огромен „savoir faire“ (бел.ред. ноу-хау)

Вижте още: Napkincore: Защо звездите носят рокли като покривки (СНИМКИ)

22 години по-късно синът Денис и съпругата му Роуз се присъединили към семейния бизнес. Пътуване след пътуване, двамата разпространили ръкавиците си по целия свят. Динамичният и предприемачески дух на Роуз бързо трансформирал работилницата на съпруга ѝ в бързо развиващ се производствен център, като същевременно превръща Maison Fabre в име на модна къща.

Работейки в света на висшата мода и със силата на своето въображение, тя започнала да превръща този необходим аксесоар в изискан предмет на изкуството и модата. Тя преместила фабриката в сърцето на Мийо, където съществува и до днес, въпреки че през 50-те години в нея работили 350 служители.

По поколение на поколение, къщата за ръкавици предавала занаята и не паднала духом дори пред трудностите. Изцяло погълнат от работата през целия си живот, 83-годишният Луи Фабр днес не крие гордостта си, че синовете му Оливие и Жан-Марк продължават сагата, чието начало през 1924 г. поставя техният прадядо Етиен.

Кои звезди носят ръкавици от Maison Fabre?

Известна с това, че е направила ръкавиците за сватбата на Грейс Кели и с творенията си за киното и модата, след преживяни трудни времена, сега компанията "облича" ръцете на звезди от ранга на Бионсе и Никол Кидман, като същевременно се насочва към нови пазари.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Мода


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама