Европа планира да ограничи "бързата мода" до 2030 година


Европа планира да ограничи "бързата мода" до 2030 година
Снимка: iStock

Проблемът с отпадъците е световен и засяга всички ни. По оценки на Брюксел 27-те страни от блока генерират 60 милиона тона хранителни отпадъци годишно - или 131 килограма на човек. Това представлява загуба от около 132 млрд. евро (144 млрд. долара).

Европейските депутати гласуваха за намаляване на 40% от хранителните отпадъци, генерирани от домакинствата, търговците на дребно и ресторантите, до 2030 г., като същевременно затегнаха правилата за текстилните отпадъци, свързани с т.нар. "бърза мода".

Основната цел на новото законодателство е да се намалят хранителните отпадъци, а оттам и количеството вода, торове и енергия, използвани за производството, преработката и съхранението на храна, която в крайна сметка се изхвърля.

Докладчикът на Парламента Анна Залевска заяви, че "целенасочените решения" за намаляване на разхищението на храна могат да включват насърчаване на така наречените "грозни" плодове и зеленчуци, изясняване на етикетирането на датите и даряване на непродадена, но годна за консумация храна.

Вижте още: Как модната индустрия влияе върху околната среда

Относно бързата мода

Предложението също така създава нови задължения за текстилния сектор, като от производителите се изисква да плащат сметката за събирането, сортирането и рециклирането на дрехи, но също така и на всичко - от килими до матраци - под отговорността на държавите-членки.

Понастоящем по-малко от 1% от текстила в света се рециклира, според оценката на ЕС, като всяка година в блока се генерират 12,6 милиона тона текстилни отпадъци.

Предложението, което е част от екологичната инициатива на ЕС "Зелена сделка", получи подкрепата на 514 депутати, 20 гласуваха против, а 91 се въздържаха, и сега ще бъде представено на държавите-членки за договаряне.

Основното намаление на хранителните отпадъци е по-амбициозно от това, което Европейската комисия предвиждаше при първото представяне на предложението миналата година, а законодателите искат да се обмисли още по-висока цел от 50% за 2035 г.

Депутатите също така подкрепиха по-високи цели за намаляване на отпадъците при преработката и производството на храни, като те бяха удвоени от 10% на 20% до 2035 г.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Мода


Реклама

Истината е, че всички ще те нараняват; просто трябва да намериш онзи, за който си струва да страдаш.

Боб Марли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама