Вредни ли са избелващите ленти за зъби


Вредни ли са избелващите ленти за зъби
Снимка: iStock

В наши дни изглежда, че всяка публична личност има една и съща ослепителна усмивка. Очарованието от перлено белите зъби датира от Златния век на Холивуд, когато зъболекарят Чарлз Пинкъс създава капачки за зъби на Джуди Гарланд, Джеймс Дийн и Шърли Темпъл.

Днес фасетите струват между 1000 и 8000 лева за зъб. И така, какво да правят тези, чийто стоматологичен бюджет е по-малък от 10 000 лева?

Избелващите ленти са популярно средство за продажба без рецепта. Но те съдържат избелващи агенти, което ни кара да се чудим дали са вредни.

Какво причинява петна по зъбите?

Има много причини, поради които вашите зъби могат да не са бели. Всъщност, те са податливи на два вида петна: вътрешни и външни. Външни фактори като храна (кафе, вино, цитрусови плодове, безалкохолни), навици в начина на живот (пушене), лекарства (течно желязо), добавки (куркума, шафран, къри) и стареенето влияят изключително много.

Вижте още: Трябва ли да пиете добавки като част от бюти рутината

Но фактори като генетиката също играят роля. Зъбите имат генетичен компонент, който наследявате от родители си - това са емайл и дентин. Ако емайлът (външният слой на вашите зъби) е много тънък или по-прозрачен, следващият зъбен слой, наречен дентин, ще прозира през него по-видно. Дентинът е с жълт до кафеникав цвят.

Как действат избелващите ленти?

Има два метода за избелване на зъбите, механичен и химичен. Механичното избелване на зъби премахва повърхностните петна чрез физически средства. Това включва миене на зъби, избелваща паста за зъби и професионално почистване. Междувременно химическото избелване „се основава на прилагането на избелващ разтвор (или карбамиден пероксид, или водороден пероксид) върху вашите зъби. Тези избелващи агенти проникват в зъбите и причиняват химическа реакция, окислявайки петна, като по този начин премахват цвета и правят зъбите ви да изглеждат по-бели.

Ако извършвате домашно лечение, и двамата зъболекари съветват да прилагате избелващи продукти, след като сте измили зъбите си, така че да няма бариера от плака, която да попречи на абсорбцията.

Безопасни ли са избелващите ленти?

Обичайните съставки в избелващите ленти включват водороден и карбамиден пероксид и натриев хидроксид. Всички те работят за отстраняване на петна от зъбите.

Има опасения относно вредата на избелващите агенти върху зъбите, особено по отношение на водородния прекис и натриевия хидроксид. Сами по себе си съставките са вредни за тялото. Въпреки това, в толкова малко количество, не могат да повлияят по никакъв начин. Избелващите продукти не са предназначени за поглъщане, а само за локално нанасяне върху повърхността на зъбите и след това се изплаква обилно.

Що се отнася до водородния прекис, проучване от 2019, проведено от университета Стоктън, установи, че той може да има отрицателни ефекти върху дентина, който е тъканта под емайла. Изследванията показват намален колаген в зъбите, които са били лекувани.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама