Дерматолози: Колкото по-рядко миете косата си, толкова повече проблеми


Дерматолози: Колкото по-рядко миете косата си, толкова повече проблеми
Снимка: iStock

Всяка жена се чуди как да подобри състоянието на косата си. Едни искат по-дълга грива, други по-гъста, трети се борят с конкретен проблем. Всъщност, един от най-честите съвети, които ще срещнете, е да миете косата си по-рядко, например веднъж седмично. 

Оказва се, че ако човек не мие често косата си, трудно ще поддържа скалпа, коментира дерматологът Доун Дейвис от клиниката "Мейо" в щата Минесота, цитирана от "Медикъл експрес".

Какво казват специалистите?

Често мислим за шампоана и какво е въздействието му върху косата, но забравяме скалпа, казва д-р Дейвис. "Рядкото миене на косата - има тенденция да се дават такива съвети, може да причини натрупване на мъртва кожа и мазнини върху скалпа, които, от своя страна, да доведат до дерматит или пърхот."

Вижте още: Трябва ли да пиете добавки като част от бюти рутината

Текстурата и нуждите на косата при всеки човек са различни. Независимо от това има отправни точки, които може да бъдат следвани от всеки. Цветнокожите могат да мият косата си веднъж или два пъти седмично. Всички останали обаче трябва да мият косата и скалпа веднъж на всеки два-три дни. Някои пациенти могат дори да мият косата си всеки ден.

Пърхотът е най-честата форма на себореен дерматит. Проявява се под формата на снежинки от кожа без зачервявания или възпаления на скалпа. Обикновено той може да бъде контролиран с медицинска козметика.

Макар това състояние на скалпа да не изглежда привлекателно, то няма общо с хигиената, коментира Американската академия по дерматология. Третирането при всеки човек трябва да бъде в съответствие с неговия тип коса. Хората с тънки и естествено прави коси, както и тези с мазен скалп, трябва да мият косата и скалпа си по-често. 

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Красота


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама