Леща яхния


Леща яхния

Една класика в българската кухня, при това - обичана от мнозина. И както винаги става със стари и класически рецепти - варианти много. В различните краища на България се готви по различни начини и с различни подправки. Надяваме се тази рецепта да ви хареса.

Необходими продукти за 5-6 порции:

около 400 гр леща

1 глава лук

около 6-8 скилидки чесън

1 малък морков

70-80 мл олио (или зехтин за готвене)

1 ч.л. с връх червен пипер

3-4 с.л. доматено пюре

сол на вкус

2-3 щипки чубрица

1-2 щипка мащерка

1 щипка джоджен

чрен пипер на вкус

1 равна с.л. брашно

За поръсване: ситно нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Сложете почистената и измита леща в тенджера, залейте я с около 3 ч.ч. вода и я сложете на котлона да заври. На този етап не я солете. Когато заври, прибавете мазнината и оставете на котлона, на тих огън до полуготовност. Това отнема около 20-30 минути, но все пак зависи от качеството на лещата.

Когато лещата наполовина вече се е сварила, прибавете сол на вкус, един малък морков нарязан на кубчета или настърган, обелените и нарязани скилидки чесън, доматеното пюре, червения пипер и останалите подправки. Количеството на подправките е ориентировъчно, вие може ако желаете да ги увеличите или намалите. При необходимост, в процеса на варенето може да се долее малко вода, ако при набъбването, лещата е абсорбирала почти всичката (но не трябва да се прекалява, все пак това е яхния, а не супа).

Когато лещата се свари напълно, размийте в купичка брашното с малко вода, до получаването на гъста кашичка. Прибавете го към лещата и оставете да ври на котлона още 5-6 минути.

Оттеглете лещата от котлона. Сервирайте порциите поръсени със ситно нарязан магданоз.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Твърде много хора купуват неща с пари, които не притежават, за да впечатлят хора, които дори не познават.

Цицерони

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама