3 начина да печете картофи като Джейми Оливър


3 начина да печете картофи като Джейми Оливър
Снимка: iStock

Хрупкави и златисти отвън и пухкави отвътре… печените картофи са истинските звезди на трапезата. А ние ще ви покажем 3 рецепта как можете да ги приготвите като известния топ готвач Джейми Оливър.

Съвети за приготвянето на печени картофи:

Изключете фурната 5-10 минути по-рано – остатъчната топлина ще продължи да готви картофите.

Избягвайте да отваряте вратата на фурната, докато картофите се пекат – всеки път, когато го направите, се губи топлина и след това е необходима повече енергия, за да се върне температурата. Така че, освен ако рецептата не изисква това, не надничайте!

Използвайте стъклени или керамични тави, тъй като те запазват топлината по-добре от металните.

Вижте още: Рибен пай по рецепта на Джейми Оливър

Печени картофи с чесън и розмарин


Необходими продукти:

1,5 кг картофи

1 глава чесън

винен оцет

3 супени лъжици зехтин

1 връзка пресен розмарин

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 190ºC.

Обелете картофите, като нарежете по-големите, така че всички да са еднакви по размер. Измийте ги със студена вода, за да се отървете от излишното нишесте, след което ги сложете в голяма тенджера, покрийте със студена подсолена вода и сварете за 7 минути, след това ги отцедете в гевгир и оставете да изсъхнат на пара за 3 минути. Разклатете леко гевгира, за да се "надуят" картофите – това ще им помогне да станат супер хрупкави по-късно.

Наредете картофите в голяма тава на един слой и добавете зехтин, след което овкусете много добре с морска сол и черен пипер. Печете 30 минути или докато станат леко златисти.

Сега е моментът за един трик. Внимателно смачкайте всеки картоф с преса за картофи, за да увеличите повърхността – колкото повече картофи са в контакт с тавата, толкова по-хрупкави ще бъдат.

Добавете чесъна на скилидки и малко оцет към картофите и разклатете добре тавата, след което я поставете отново в горещата фурна за 40 до 45 минути или докато станат хрупкави и вкусни.

Вижте още: Сурови бонбони от Джейми Оливър

Печени картофи с лимон


Необходими продукти:

1 кг картофи

2 лимона

1 супена лъжица семена от кориандър

екстра върджин зехтин

1 супена лъжица сух риган

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200ºC.

Обелете и разполовете картофите, нарежете лимоните на филийки, а семената от кориандър натрошете в хаванче.

Сварете картофите във вряща подсолена вода за 10 до 12 минути, докато омекнат отвън. Отцедете добре и оставете да изсъхне на пара за 1 минута.

Загрейте няколко супени лъжици зехтин в тава във фурната за няколко минути, след това поставете картофите, резените лимон, настърганите семена от кориандър и ригана. Подправете добре със сол и черен пипер и разбъркайте, докато картофите се покрият добре.

Поставете във фурната и печете 45 до 60 минути, като обръщате от време на време, докато картофите станат златисти от всички страни.

Печени картофи с балсамико

Необходими продукти:

2,5 кг картофи

екстра върджин зехтин

4 глави червен лук

4 скилидки чесън

200 мл евтин балсамов оцет

50 г  масло

½ връзка прясна мащерка (15 г)

35 г рукола

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180°C.

Обелете картофите, нарежете ги на едри филийки с еднакъв размер и ги сварете в голям съд с вряща подсолена вода за 10 минути.

Отцедете в гевгир, оставете да изсъхнат напълно, след което ги разпределете в голяма тава за печене. Капнете по 2 супени лъжици зехтин и овкусете с морска сол и черен пипер. Печете за 45 минути или до леко златисто, като разбърквате леко наполовина.

През това време обелете и нарежете лука и чесъна. Когато времето изтече за картофите, разпръснете лука и чесъна, след това изсипете балсамикото.

Печете от 50 минути до 1 час, като обръщате внимателно картофите няколко пъти по време на готвене и добавете маслото и листата от мащерка за последните 10 минути.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама