Точно така можете да спасите растенията си от преполиване


Точно така можете да спасите растенията си от преполиване
Снимка: iStock

Преполиването е един от най-големите проблеми, които могат да доведат до смъртта на всяко растение. За да сте сигурни, че вашите зелени приятели са в безопасност от него – ето някои неща за вашето спасение!

1. Водороден пероксид (кислородна вода)

Водородният пероксид има два атома кислород. Когато се разпадне, допълнителният кислород помага на корените на растенията да дишат по-добре, което в крайна сметка им помага да се възстановят от стреса, причинен от липсата на въздух и твърде много влага.

Нещо повече, той също има противогъбични свойства, които гарантират, че корените са безопасни от шансовете за кореново гниене и гъбични инфекции.

За да използвате, смесете го с вода в съотношение 1:3 и нанесете разтвора върху растението, след като се уверите, че средата за отглеждане е изсъхнала на дълбочина 2,5 см от горния почвен слой.

Вижте още: 8 случая, когато НЕ трябва да поливате растенията си

2. Канела на прах

Канелата има естествени противогъбични свойства и е благодат за растенията, борещи се с тежки проблеми с влагата. Тя също така стимулира развитието на нови корени. Просто поръсете и разбъркайте една супена лъжица канела на прах в саксията на растението, което се възстановява от преполиване.

3. Гъби и памперси

Те са справят професионално, що се отнася до абсорбцията на вода, и поддържането им на дъното на контейнера, точно над дренажния отвор, гарантира абсорбиране на излишната влага. Това обаче може да причини и повече задържане на влага, така че ще трябва да сте много внимателни, когато става въпрос за поливане. Просто ще трябва да натиснете почвата в горната част на саксията, за да изстискате излишната вода на дъното, която ще изтече от дупката на саксията.

Вижте още: Кога и как е правилно да поливате цветята си

4. Въглен

Градинският въглен е порест, което го прави доста мощен при абсорбиране на влага от почвата. За да го използвате във ваша полза, просто добавете слой от него на дъното на контейнера, преди да добавите хранителната среда, или просто го разбъркайте в почвата за саксии.

За най-добри резултати използвайте активен въглен, тъй като той може доста ефективно да абсорбира токсините и вредните химикали. Освен това е антимикробен, което означава, че потиска растежа на вредни гъбички в почвата, като предпазва корените от шансове за гниене и други проблеми.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама