Как да отгледате големи и сочни ягоди (органично)


Как да отгледате големи и сочни ягоди (органично)
Снимка: iStock

Ягодите със своята неустоима сладост са любими в много градини. Въпреки това, органичното отглеждане на големи, сочни ягоди изисква разбиране на правилните техники и разликите между сортовете.

Преди да се потопите в процеса на отглеждане, важно е да разберете видовете ягоди, тъй като това влияе върху грижите и прибирането им. Ягодите се категоризират основно в два вида: раждащи през юни и раждащи през целия вегетационен период.

Юнски ягоди

Тези плодове произвеждат една голяма реколта годишно, обикновено за период от три седмици. Въпреки името им, точното време на тази култура може да варира в зависимост от местния климат - в по-топлите райони може да се случи още през май, докато в по-хладните райони може да е в края на юни. Тези сортове са известни с това, че произвеждат по-големи плодове, но тяхната реколта веднъж годишно ограничава непрекъснатото производство.

Многократно раждащи ягоди

Тези плодове произвеждат две до три по-малки реколти през целия вегетационен период. Докато отделните плодове може да са малко по-малки в сравнение със сортовете, които дават през юни, удълженият период на прибиране на реколтата е значително предимство за тези, които се наслаждават на пресни ягоди за по-дълго време.

Вижте още: Как правилно да миете ягоди

Избор на правилния сорт

Изборът на правилния сорт е първата стъпка към отглеждането на големи ягоди. За органичните градини изборът на устойчиви на болести сортове може да намали необходимостта от химически интервенции. Някои популярни избори за големи плодове включват "Chandler" и "Sequoia" за юнско раждане и "Fort Laramie" и "Ozark Beauty" за многократно раждащи.

Подготовка на почвата

Подготовката на почвата е от първостепенно значение в органичното градинарство. Ягодите виреят в добре дренирана, глинеста почва с pH между 5,5 и 6,8. Извършете почвен тест, за да определите pH на почвата и нивата на хранителни вещества. Допълнете почвата си с органична материя като компост или добре угнил оборски тор, за да подобрите плодородието и структурата. Тази стъпка е от решаващо значение за стабилен растеж на растенията и развитие на големи плодове.

Засаждане и разстояние

При засаждането на ягоди времето е от решаващо значение. Ранна пролет или късна есен е идеално, в зависимост от вашия регион. Правилното разстояние е от съществено значение, за да се даде на всяко растение достатъчно място за растеж и достъп до хранителни вещества. Разположете раждащите през юни растения на около 45-60 см едно от друго в редове, разположени на 90-120 см едно от друго, докато вечно раждащите сортове могат да бъдат малко по-близо поради по-малкия си размер.

Слънце и вода

Ягодите изискват пълно слънце за оптимален растеж и развитие на плодовете. Уверете се, че вашето място в градината получава поне 6-8 часа пряка слънчева светлина дневно. Това излагане е от решаващо значение за процеса на фотосинтеза, което води до по-големи и по-сладки плодове.

Водата е критичен компонент при отглеждането на ягоди. Ключът е постоянната влага, особено по време на развитието на плодовете. Ягодите се нуждаят от около 2,5 до 5 см вода на седмица. Капковото напояване или маркучът за напояване е идеален за осигуряване на дълбоко, равномерно поливане, като същевременно поддържа листата сухи, което е от съществено значение за предотвратяване на гъбични заболявания.

Вижте още: 10 добри причини да ядете ягоди

Органично торене

Органичното торене е свързано с хранене на почвата, както и на растението. Използвайте балансиран органичен тор по време на засаждане и след това преминете към тор с високо съдържание на калий по време на цъфтежа и плододаването. Калият е от решаващо значение за развитието на плодовете и цялостното здраве на растенията. Избягвайте прекомерното торене, тъй като това може да доведе до буйна зеленина за сметка на производството на плодове.

Ягодите виреят в добре дренирана, плодородна почва с леко кисело до неутрално pH (около 5,5 до 6,8). За да се създадат идеалните условия за отглеждане, няколко промени в почвата могат да бъдат от полза.

Мулчиране за влага, контрол на плевелите и чистота

Мулчирането е жизненоважна органична практика. Слама или борови игли са отличен избор за ягодови лехи. Те помагат за задържане на влагата в почвата, потискат плевелите и поддържат плодовете чисти, като не им позволяват да докосват почвата директно. Мулчирането също така добавя органична материя към почвата, докато се разлага.

Срещу вредители и болести

Органичното градинарство не означава да оставяте вредителите и болестите да се развихрят. Редовното наблюдение е от ключово значение. Подбирайте вредителите ръчно, когато е възможно, и използвайте органични инсектицидни сапуни или масло от нийм за по-значителни нашествия. За заболявания правилното разстояние между растенията и избягването на поливане отгоре са важни превантивни мерки. Ако е необходимо, използвайте органични фунгициди, като се уверите, че са подходящи за ядливи растения.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама