Ето как да си засадите лимон у дома от семките му


Ето как да си засадите лимон у дома от семките му
Снимка: Istock

Лимоновите дървета са не просто красиви, те дават плодове. Днес ви представяме полезни трикове как да отгледате лимоново дърво от семките в него.

Вижте още: 6 растения, които ще държат паяците далеч от дома ви

1. Избор на семка

Най-важно е да изберете хубава лимонова семка. Като разрежете лимона, извадете семките му и вземете тези, които са плътни и имат светлокафяв цвят. Избягвайте семена, които са малки или спаружени.

2. Подготовка на семето

Внимателно измийте семките, за да отстраните всичко от повърхността им. След това накиснете семената във вода за 24 часа. Това ще помогне за омекотяване на външната обвивка на семената и ще подобри покълването им.

3. Подготовка на почвата

На дъното на саксията поставете ситни камъчета за дренаж, след това напълнете съда с подхранена почва и полейте с вода, за да се навлажни. Разбъркайте, докато стане равномерно влажна. Използвайте смес от торф, перлит, вермикулит и органичен тор за почва.

4. Засяване

Направете с молив дупка дълбока около 1,3 см за всяка семка и я поставете вътре със заострения край надолу, а след това я покрийте с почва. Оставете пространство между всяка семка около 5 милиметра. След това ги покрийте с едър пясък или камъчета.

Пръскайте повърхността с вода в продължение на 3 дни. Покрийте саксията с найлонов плик, за да покълнат семките по-бързо. За целта направете няколко дупчици с молив, за да поддържате топлина и влага в саксията. Поставете съда на топло и на не много слънчево място. Идеалната температура за отглеждането на лимоново дръвче е между 20 и 28 градуса.

5. Отглеждане

До две седмици, след като сте засели семките, ще видите първите кълнове. Продължавайте да ги пръскате с вода веднъж на всеки 2 дни, за да им помагате да растат. След като се появят кълновете, премахнете найлона и преместете саксията на топло и слънчево място. Поливайте растението редовно, за да се радвате на сочни цитрусови плодове, отгледани във вашия дом

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама