Терапевт: Карат ви да се съмнявате в разума си: 10 черти на хората, които са чаровници на публично място и манипулатори насаме


Терапевт: Карат ви да се съмнявате в разума си: 10 черти на хората, които са чаровници на публично място и манипулатори насаме
Снимка: istock

Ако се страхувате да не станете жертва на емоционално изнудване, трябва да обърнете внимание на 10 поведения, демонстрирани от манипулаторите. Разкриваме всички техни тайни тактики, които използват, за да ви накарат да направите всичко в тяхна полза.

Вижте още: Психолог: 3 навика на хронично самотните жени

Всеки път, когато има относителна манипулация, ние се притесняваме малко. Манипулацията включва  емоции и човека, който ги използва за постигане на собствените си цели. Има разлика между "очарователна" и "дискретна" манипулация. Когато човек е очарователен публично и манипулативен насаме, той прави представление, за да прикрие истинските си мотиви. Подобна манипулация често е фин модел на поведение, който се случва зад затворени врати. Това е сложен въпрос, който си струва да разберете, защото може да ви помогне във взаимоотношения и социални ситуации.

Това са 10 модела на поведение, които обикновено показват мъже, които са очарователни на публично място, но майстори на манипулация, щом публиката си отиде. Нека разобличим всичките им тайни тактики.

1. Личността на д-р Джекил и г-н Хайд

Ключовото поведение на мъжете, които са очарователни на публично място, но манипулативни насаме, е подобно на класическата история за д-р Джекил и г-н Хайд. В обществото тези личности са харизматични, дружелюбни и симпатични – те са центърът на забавлението и безпроблемно привличат хората с чара си. Те знаят как да казват точните неща в точния момент, създавайки образ, на който е трудно да се устои. Но когато тълпата се разпръсне и те са зад затворени врати, се появява друга страна. Те се превръщат в напълно различна личност – такава, която използва емоционална манипулация като средство за утвърждаване на своето господство.

2. Те ви карат да се съмнявате в разума си

Те са център на забавлението, харизматични, забавни, всички обичат да са около тях, правят всяко събиране незабравимо. Но в частен план нещата са различни. Ако представите позиция, противоположна на неговата, вместо здравословен дебат, той ще започне да поставя под съмнение паметта ви, да изопачава фактите и да ви обвинява, че сте запомнили погрешно предишните си разговори на същата тема, което ще ви доведе до точката, в която ще започнете да поставяте под съмнение своите собствен разум. Наистина ли си спомняте погрешно нещата и измисляте всичко в главата си? Това поведение е известно като газова светлина, често срещана тактика, използвана от манипулативни индивиди, за да накарат другите да се съмняват в тяхната реалност. Незабележимо и невероятно вредно, то може да доведе до загуба на самочувствие и доверие в собствената преценка.

3. Те са майстори на емоционалното изнудване

Манипулативните индивиди често използват емоционално изнудване като средство за контролиране на другите . Методът е прост, но много ефективен: те използват чувството ви за вина, страх или задължение, за да ви накарат да действате в тяхна полза. Сюзън Форуърд, известен терапевт и автор, измисли термина „емоционално изнудване“ и в едноименната си книга от 1997 г. категоризира емоционалните изнудвачи в четири типа: наказващи, самонаказващи се, страдащи и насилници. Всеки тип използва различни тактики, за да предизвика желания отговор. Например, манипулаторът играе картата на жертвата или заплашва да нарани себе си, ако исканията му не бъдат изпълнени.

4. Те са умели да играят жертва

Това поведение е класическо. Манипулативните индивиди имат способността да обърнат ситуацията и да играят жертва, дори когато очевидно грешат. Ето как обикновено става: те бъркат, вие се изправяте срещу тях и изведнъж те изкривяват разказа. Те ще отклонят вината, ще се извинят или дори ще ви обвинят, че сте твърде груби или непростими. В крайна сметка се оказва, че ги утешавате, въпреки че те са тези, които са причинили проблема. Това е объркващ и емоционално изтощаващ цикъл, който ви държи нащрек и винаги поставя под въпрос действията ви.

5. Използват вашите слабости срещу вас

Една от най-хитрите тактики, които манипулативните хора използват, е да използват вашите слабости. Те имат способността да откриват вашата несигурност, страхове или някаква минала травма и да ги използват в своя полза. Може да е всичко - от страх от изоставяне до дълбоко вкоренена несигурност относно външния ви вид. След като идентифицират тези уязвимости, те ги използват като лост за контрол и манипулиране на вашите действия. Например, ако знаят, че се страхувате да останете сами, може да ви заплашат, че ще ви напуснат, ако не се съобразите с изискванията им. Тази форма на манипулация може да бъде невероятно вредна, защото атакува директно вашето самочувствие и чувство за собствено достойнство.

6. Изолация

Има нещо дълбоко обезпокоително в осъзнаването, че някой, на когото държите, бавно ви отдалечава от хората, които ви обичат и подкрепят. Манипулативните хора често ще се опитват да ви изолират от вашите приятели и семейство. Те могат едва доловимо да намекнат, че близките ви не ви разбират по начина, по който те разбират. Целта е да създадете свят, в който те са единствената ви система за поддръжка, затруднявайки ви да напуснете или да се съпротивлявате на тяхната манипулация.

Вижте още: 5 сигурни знака, че това е любов от пръв поглед

7. Те никога не поемат отговорност

Спомням си една връзка с някой, който никога не можеше да признае, че греши. Независимо от ситуацията, той винаги намираше начин да прехвърли вината върху някой друг, често я прехвърляше върху мен. Отказът му да поеме отговорност за действията си създаде среда, в която винаги бях на ръба, постоянно поставяйки под съмнение действията и решенията си. Това е обща черта на манипулативните личности - те отричат ​​вината и избягват да поемат отговорност за действията си. Вместо това те манипулират ситуацията, за да изглеждат като жертва или просто прехвърлят вината върху някой друг.

8. Прекалено щедри са на комплименти

Вярвате или не, прекалената похвала може да е признак на манипулация. Може да изглежда странно, защото обикновено свързваме комплиментите с положителност. Но когато се използва прекомерно и извън контекста, може да бъде трик, който да ви спечели. Манипулативните хора често използват ласкателства и комплименти, за да се почувствате специални и ценени. Целта е да изградите доверие и да създадете емоционална зависимост, което да ги улесни да ви манипулират по-късно. Както се казва в старата поговорка: „Пазете се от гърците, които носят подаръци“. Ако някой винаги ви обсипва с прекомерни похвали, особено ако ви се струва неискрено или неуместно, може би е време да поставите под въпрос мотивите му.

 9. Те винаги тестват вашите граници

Манипулативните личности често имат способността да прокарват вашите граници, бавно, но сигурно. Те постепенно тестват и разширяват вашите граници, за да видят докъде могат да се измъкнат, преди да се отдръпнете. Например, те могат да започнат с малки искания, които изглеждат безобидни. Но с времето тези искания стават все по-неразумни. Те по същество ви карат да приемете тяхното поведение без съмнение. Този метод се нарича "синдром на кипяща жаба". Основава се на идеята, че жаба ще изскочи, ако се постави във вряща вода. Но ако се постави в студена вода, която бавно се нагрява, тя няма да забележи опасността и ще бъде сварена до смърт.

10. Обвиняват ви, че отстоявате себе си

Най-важното нещо, което трябва да запомните за манипулативните хора, е следното: те ще се опитат да ви накарат да се почувствате виновни, че сте отстоявали себе си. Ще ви обвинят, че сте егоист, неблагодарник или неразумен. Те ще обърнат думите ви, ще играят жертва и ще направят всичко необходимо, за да ви накарат да поставите под съмнение решението си. Но да отстояваш себе си не е престъпление. Това е основно право. Не позволявайте на никого да ви убеди в обратното. Ако някой ви кара да се чувствате виновни, че отстоявате вашите нужди и граници, това е ясен знак, че се опитва да ви манипулира. Става въпрос за разпознаване и реагиране.

В крайна сметка манипулацията е контрол . Процъфтява в среда, в която манипулаторът чувства, че може да упражнява власт над другия човек. Вашето съзнание и увереност са най-мощната ви защита срещу подобни тактики. Докато навигирате във взаимоотношенията си, имайте предвид тези поведения. И не забравяйте, че имате право да бъдете третирани с уважение и любезност от всеки по всяко време – независимо дали сте на публично място или зад затворени врати. Никой не заслужава да бъде манипулиран или контролиран. Осъзнаването е първата стъпка никога да не станете жертва на подобно поведение. 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Отношения


Реклама

Най-добрият начин да вземете най-доброто от останалите хора, е като им дадете най-доброто от себе си!

Робин Шарма

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама