От какво всъщност се приготвят рачешките рулца


От какво всъщност се приготвят рачешките рулца
Снимка: iStock

Рачешките рулца станаха популярни през последните няколко десетилетия и често се срещат в салати, пролетни рулца и суши. НО повечето рачешки рулца, които се продават по магазините, всъщност съдържат обработено рибно месо - понякога се нарича "хот-догът на морето". 

От какво всъщност са направени рачешките рулца?

Те се правят от сурими, което е рибно месо, което е обезкостено, измито, за да се отстранят мазнините и нежеланите парчета, след което е смляно на паста. Тази паста се смесва с други съставки, преди да се нагрее и пресова във форми. Обикновено не съдържат рачешко месо, освен малко количество екстракт от рак, който понякога се добавя за овкусяване.

Минтай, който има мек цвят и миризма, обикновено се използва за приготвяне на сурими. Тази риба се използва и за приготвяне на рибни пръчици и други панирани рибни продукти.

Пакетите с продукти, подобни на раци, могат да бъдат етикетирани като "имитация на раци", но трябва да спазват правителствените правила за етикетиране. В Япония морските дарове на базата на сурими често се наричат ​​камабоко.

Вижте още: Каква е разликата между качамак и полента

Какво друго съдържат

Основната съставка в имитацията на рачешки рулца е сурими, което обикновено представлява 35%–50% от теглото на продукта 

Другите основни съставки са:

Вода

Като цяло втората най-изобилна съставка в имитацията на раци, водата е необходима, за да се получи правилната текстура и да се контролират разходите на продукта.

Нишесте

Картофено, пшенично, царевично или нишесте от тапиока често се използва за втвърдяване на суримито и за замразяване. Въпреки това, ако се използва излишно нишесте, за да се намалят разходите, продуктът може да стане лепкав и мек.

Вижте още: Каква е разликата между сръбска и българска баница

Протеин

Протеинът от яйчен белтък е най-разпространен, но могат да се използват и други протеини, като соя. Те повишават съдържанието на протеин в имитацията на рак и подобряват нейната текстура, цвят и блясък.

Захар и сорбитол

Те помагат на продукта да издържи на замразяване и размразяване. Те също допринасят за малко сладост.

Растително масло

Слънчогледово, соево или други растителни масла понякога се използват за подобряване на текстурата, белия цвят и срока на годност. Някои марки могат също да използват рибено масло вместо това.

Сол (натриев хлорид)

Освен че добавя вкус, солта помага на рибната паста да образува здрав гел. Калиевият хлорид, който изпълнява същите функции, може да бъде заменен с част от солта.

След комбиниране на тези съставки с боя, консерванти и други добавки, сместа от раци се готви и пресова в желаните форми, както и се запечатва под вакуум и се пастьоризира, за да се убият потенциално вредни бактерии 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама