Някои хора смятат, че кухнята трябва да е безупречна – чиниите трябва да са измити, а всички плодове и зеленчуци – сортирани по размер. Някои храни обаче, включително зеленчуци, дори не трябва да се мият. Решихме да разберем какво трябва да чистим и накисваме и какво не.
Не мийте яйца
Яйцата трябва да се измият непосредствено преди готвене, но ако ще ги използвате по-късно, не го правете, дори ако са закупени от супермаркет или от фермер. Така се съхраняват по-добре. Неизмитите яйца могат да се съхраняват на стайна температура няколко седмици, а измитите се прибират направо в хладилника.
Съвет: Яйцата могат да се съхраняват по-дълго, ако са мариновани. Можете да ги съхранявате в хладилник до 4 седмици.
Вижте още: Веднага изхвърлете тези 7 неща от кухнята си
Не мийте лука
Лукът е покрит с кора, така че няма нужда да се мие. Но ако върху тях има мръсотия или пръст, можете бързо да ги измиете. Направете го в чешмяна вода, не използвайте сапун.
Съвет: Не мийте и чесъна.
Не мийте сурово месо
Нашите майки и баби са ни научили да мием сурово месо. В миналото месото често се купуваше от други хора, така че можеше да има пръст, пясък и трева. В наши дни купуваме месо от магазини и ферми, където винаги се спазват стриктни правила, а домашните птици, свинското и говеждото се измиват по време на производството.
Друга причина да не миете месото е, че бактериите, живеещи на повърхността, могат да се разпространят по кожата и кухненския плот, потенциално да попаднат в храната ви. Ако готвите неизмито месо, всички бактерии ще умрат от топлината.
Съвет: Измийте всички ножове и дъски за рязане старателно след готвене на месо.
Вижте още: Ето защо не трябва да ядете преработени меса
Не мийте ориза, а го накиснете във вряща вода
Много хора смятат, че преди готвене оризът трябва да се измие, докато водата стане прозрачна. Но работата е там, че цялото естествено нишесте, което е полезно за вас, също ще бъде отмито.
Ето защо учените са измислили начин да премахнат мръсотията и да запазят всички полезни свойства: сложете неизмития ориз във вряща вода и 5 минути по-късно отстранете водата, добавете прясна вода и гответе ориза, докато стане готов.
Съвет: Понякога оризът трябва да се измие, ако рецептата изисква това.