Празниците наближават, което означа, че печката ви я очаква сериозна работа. И тъй като през този сезон печенето е на почит - сладки, кексове, пайове и други сладки лакомства, най-вероятно ще използвате брашно.
Но ако не печете редовно, това означава, че брашното, което имате в шкафа, най-вероятно не е прясно. Винаги е добре да гледате сроковете на годност на продуктите, които използвате, за да не са изтекли.
Освен само от гледна точка на безопасността на храните, старите съставки имат само малка част от вкуса в сравнение с пресните.
Содата за хляб, която е изтекла, няма същата сила на набухване. Канелата на баба ви от десетилетия е почти безвкусна.
Но какво да кажем за брашното? Свежестта на обикновения бял прах е трудно да се определи само по външния му вид. Така че, за да избегнем загубата на време и съставки, ето какво трябва да знаете за срока на годност на брашното.
Разваля ли се брашното?
Технически, да, брашното може да се развали. Но не е толкова просто, колкото да търсите срок на годност върху опаковката. Всъщност датите, отпечатани върху вашите пакети, обикновено използват термините "продавам до" или "най-добър до". Тези показатели са предназначени да определят върховото качество на продукта, а не колко безопасно е да се консумира.
Факторите, които трябва да имате предвид обаче, са видовете брашно, с които работите, и как го съхранявате. Въпреки че брашното е сухо в естествената си форма, съставките, използвани за направата му, имат различни количества мазнини. И точно както маслото за готвене се разваля с времето, маслата в брашното също ще гранясват.
Гранясалата храна технически не е опасна за ядене, но в някои случаи може временно да разстрои стомаха ви. И ще придаде неприятно остър и горчив вкус на вашите печива. Когато е изложено на достатъчно кислород за достатъчно време, всеки вид брашно в крайна сметка ще гранясва, макар и в различни времеви линии.
Ето кои са най-разпространените сортове брашно и колко време ще издържат.
Вижте още: Стъпка по стъпка: Как правилно да мерите брашно
Бяло брашно
Рафинираното брашно преминава през много обработка, преди да попадне на рафтовете на вашия супермаркет. Пшеничните зърна се отделят от зародиша, често се избелват и се въвеждат в много консерванти и стабилизатори.
Готовият продукт е с минимално количество масла, останали от зърното, което означава, че има сериозно дълъг срок на годност. Неотворена торба с брашно може да стои в килера до една година и повече след покупката, като отворените торби издържат до осем месеца.
Пълнозърнесто брашно
Пълнозърнестите брашна съдържат зародиша от външната страна на пшеничното зърно. Това означава, че те имат по-висок процент мазнини от рафинираните бели брашна. Това също означава, че няма да издържат толкова дълго в шкафа ви. Не трябва да съхранявате тези видове брашна за повече от няколко месеца (най-много шест).
Вижте още: Брашно тип 500, 750 и 1150: Каква е разликата между тях?
Ядково брашно
Ако някога сте се занимавали с кето рецепти или сте се опитвали да направите макарони от нулата, вероятно имате брашно на основата на ядки в килера си. Има какво да обичате в тези видове брашна: те са естествено без глутен, съдържат по-високи нива на протеини и са направо вкусни. Но има един голям минус — те бързо гранясват.
Можете да благодарите на естествено високото съдържание на мазнини в ядките за краткия им срок на годност. Повечето видове брашно от ядки ще гранясват за няколко месеца в килера. Така че е разумно да съхранявате брашната си от ядки в хладилника или фризера между употребите.
Безглутеново брашно
Индустрията за печене без глутен процъфтява през последното десетилетие и можете да намерите безброй марки във вашия магазин за хранителни стоки. Всеки пакет има своя собствена патентована смес от безпшенични брашна. Можете надеждно да очаквате нишестето и грудките да бъдат в горната част на списъка със съставки – неща като тапиока, нахут и царевично нишесте. Ако това са единствените източници на нишесте във вашето безглутеново брашно, можете да ги съхранявате точно както бихте направили с рафинирано пшенично брашно.
Нещата стават лепкави, след като към сместа се добавят ядки и други храни с високо съдържание на мазнини. Така че, ако любимото ви безглутеново брашно е направено с какъвто и да е вид ядки, е добре да изразходите пакета в рамките на шест месеца.