Родина на кафето е Етиопия – в див вид кафето расте само там. Според легендата, която може и да не се различава от действителността, ободряващото действие на кафето е открито от… овцете. Точно така, правилно прочетохте.
Пастирите са забелязали, че когато ядат от червените зърна, изморените овце стават бодри.
Културата на кафето се заражда в Етиопия, като се разпространява сред арабите и турците.
Разпространението на кафето в света се дължи и на бразилските плантатори. В Бразилия кафе започва да се отглежда през 17 век. Колкото по-популярно ставало като напитка кафето, толкова по-голяма роля играело за икономиката на Бразилия.
Кафето не е само удоволствие от чаша ароматно питие, лекарство, това е свят от навици и начин на живот. През 18 век кафенета стават най-модните места в Европа.
През 1903 г. немецът Людвиг Роземус открива, че от кафето може да се извлича кофеина. Роземус предлага кафе без кофеин, което намира своята аудитория.
На 1 април 1938 г., разтворимото кафе, наречено нескафе, е представено в Швейцария. Д-р Моргенталер стигнал до заключението, че тайната за запазване на аромата на кафето се крие в създаването на разтворимо кафе с достатъчно въглехидрати.
Вижте още: 5 невероятни ползи от пиенето на кафе