6 здравословни масла: Точка на горене, употреба и ползи


6 здравословни масла: Точка на горене, употреба и ползи
Снимка: iStock

Има определени масла, които са полезни за тялото и могат да придадат по-добър вкус на храната. Те помагат на телата да абсорбират хранителни вещества, които са мастноразтворими, заедно с незаменими мастни киселини, които не могат да бъдат произведени от тялото сами. Така че, ако искате да знаете кои масла са здравословни и могат да се добавят към вашето ястие, вижте тази статия за подробности.

1. Екстра върджин зехтин

Цвят – бледожълт до наситено зелен.

Вкус – леко плодов, горчив и пиперлив.

Точка на горене (максималната температура при термична обработка) – 160°C.

Получава се от – маслини.

Употреба – дресинг за салата, сотиране, пържене, печене на скара, печене.

Предимства – високо съдържание на витамин Е и мононенаситени мазнини.

Ползи

Това масло е едно от най-добрите и най-универсалните масла, които трябва да имате в кухнята си. То има не само ползи за здравето, но и добавя прекрасен вкус на вашата храна.

Зехтинът е добър източник на антиоксиданти и съдържа витамин Е, олеацеин (полифенол).

Добрата страна на използването на зехтин екстра върджин в готвенето е, че може да се използва за печене, сотиране, пържене, приготвяне на бъркани яйца и т.н. Важно е обаче да не надхвърляте точката на горене, в този случай е 160°C. Ако надвишите тази температура, мазнината започва да пуши и става вредна за здравето. Може също да се полива върху салати и да се добавя в сосове.

Вижте още: Зехтин или маслиново масло: Каква е разликата?

2. Масло от гроздови семки

Цвят – средно и наситено кафяво.

Вкус – много мек, неутрален вкус.

Точка на горене – 215°C.

Получава се от – гроздови семена.

Употреба – готвене и дресинг за салати.

Предимства – богато на омега 6 мастни киселини и витамин Е.

Ползи

Маслото от гроздови семки може също да помогне за понижаване на кръвното налягане, да поддържа захарта под контрол и да намали цялостното възпаление на тялото. Също така може да помогне за стимулиране на растежа на косата.

Можете да използвате маслото от гроздови семки в готвенето си по много начини, като поливане върху зеленчуци, добавяне към сосове, приготвяне на винегрет, за овкусяване на супи, за поливане на салати, смутита и др.

Кокосово масло

Цвят – безцветен.

Вкус – вкус на кокос.

Точка на горене – 200°C.

Получава се от – кокосово месо.

Употреби – пържене, сотиране, печене.

Предимства – високо съдържание на витамин Е, К и желязо.

Кокосовото масло също има мощни ползи за здравето и красотата. То е богато на мастна киселина, наречена лауринова киселина, може да помогне за подобряване на холестерола и за убиването на бактерии и други патогени. Също така може да помогне за подобряване на здравето на кожата и косата.

Можете да използвате кокосово масло в готвенето си по много начини като печене на зеленчуци, пържене, бъркани яйца, поливане върху салати и дори при печене.

Вижте още: 3 ползи от кокоса за кожата ни

4. Сусамово масло

Цвят – средно и наситено кафяво.

Вкус – препечен сусам.

Точка на горене – 210°C.

Получава се от – сусамово семе.

Употреба – готвене, маринати и дресинг за салати.

Ползи – антиоксиданти, полезни за здравето на сърцето, богати на витамин Е и К.

Сусамовото масло е добро за здравето на сърцето. Има противовъзпалителни свойства и е богато на антиоксиданти. Полезно е за здравето на ставите (и за лечение на артрит) и може да подобри здравето на кожата и косата. Това масло също има свойства, които могат да помогнат за контролиране на нивата на кръвната захар.

Сусамовото масло може да се използва сурово, при печене, за пържене, за овкусяване на салати, за мариноване на риба, месо и зеленчуци, за сосове и др.

5. Масло от тиквени семки

Цвят – светло до много тъмно зелено.

Вкус – вкус на ядки.

Точка на горене – 160°C.

Получава се от – тиквени семки.

Употреби – дресинг за салати, за супи и смутита.

Предимства – богато на линолова киселина, омега мастни киселини.

Ползи

Това масло е известно, че помага за подобряване на здравето на сърцето, поддържа здравето на пикочния мехур и пикочните пътища и т.н. Освен това е богато на антиоксиданти и съдържа здравословни мазнини.

Маслото от тиквени семки може да се използва за мариноване на зеленчуци, за овкусяване на салати, добавяне в супи и десерти. Това масло е добра добавка към песто, ястия на основата на яйца и т.н.

Вижте още: Ето какво ще се случи, ако хапвате шепа тиквени семки на ден

6. Масло от авокадо

Цвят – наситено зелено.

Вкус – мек орехов вкус.

Точка на горене – 270°C.

Получава се от – авокадо.

Употреби – пържене, овкусяване.

Предимства – високо съдържание на калий, витамин А, Е и D.

Ползи

Маслото от авокадо е богато на олеинова киселина, която е полезна за тялото. Може също така да помогне за намаляване на холестерола и да насърчи по-доброто здраве на сърцето. Има високо съдържание на антиоксиданти като лутеин, който е полезен за очите. Може също така да помогне за намаляване на болките в ставите и да подобри зарастването на рани. Освен това може да насърчи по-доброто и по-бързо усвояване на хранителните вещества от тялото.

Това масло е много универсално и може да се използва по много различни начини - от дресинги за салати, до добавяне в домашна майонеза.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Някой ден ще си достатъчно възрастен, за да започнеш да четеш приказки отново.

К. С. Луис

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама