Пушените меса и колбасите увеличават риска от деменция


Пушените меса и колбасите увеличават риска от деменция
Снимка: iStock/Guliver

Учени от университета в Лийдс твърдят, че ежедневната консумация на колбаси и пушени меса увеличава риска от деменция с 44%. Анализирани са данни, които съдържат подробна информация за здравословното състояние и генетичните характеристики на около половин милион души на възраст от 40 до 69 години.

Учените са регистрирали 2896 случая на придобита деменция, по време на 8-годишните си наблюдения. Повече от 50% от заболелите са били пушачи и са водили неактивен начин на живот. В голяма част от установените случаи, заболелите са имали роднини, страдащи от деменция.

Изследователите са установили, че повишеният риск от развитие на болестта заради консумацията на колбаси е еднакъв, независимо от генетичното предразположение на човека. С 44% се увеличава вероятността от деменция при ежедневно консумиране на дори само един сандвич с бекон или колбас.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама