Учени от университета в Лийдс твърдят, че ежедневната консумация на колбаси и пушени меса увеличава риска от деменция с 44%. Анализирани са данни, които съдържат подробна информация за здравословното състояние и генетичните характеристики на около половин милион души на възраст от 40 до 69 години.
Учените са регистрирали 2896 случая на придобита деменция, по време на 8-годишните си наблюдения. Повече от 50% от заболелите са били пушачи и са водили неактивен начин на живот. В голяма част от установените случаи, заболелите са имали роднини, страдащи от деменция.
Изследователите са установили, че повишеният риск от развитие на болестта заради консумацията на колбаси е еднакъв, независимо от генетичното предразположение на човека. С 44% се увеличава вероятността от деменция при ежедневно консумиране на дори само един сандвич с бекон или колбас.