Нашумялото лекарство Ozempic за отслабване: Плюсове и минуси


Нашумялото лекарство Ozempic за отслабване: Плюсове и минуси
Снимка: iStock

Ozempic е популярна инжекция, която ще намали апетита ви, което от своя страна ще ви помогне да отслабнете. Може ли Ozempic да помогне за вашия диабет тип 2? Дали намаленият апетит е единственият недостатък на това лекарство или има някакви други странични ефекти, за които трябва да се притеснявате? И изобщо законно ли е? Нека да видим дали това е най-добрият отговор за контролиране на загубата на тегло и диабет тип 2.

Какво е Ozempic?

Ozempic е лекарство, което може да помогне на панкреаса ви да произвежда повече инсулин, което помага на хората да управляват нивото на кръвната си захар, което е особено полезно за тези, които живеят с диабет тип 2. Медицинските специалисти познават Ozempic от класа лекарства, наречен глюкагон-подобен пептид-1 агонист (GLP1a). GLP1 е хормон, естествено произвеждан в нашите черва, чието действие Ozempic ефективно имитира. GLP1 е хормон, който помага за регулирането на нашия апетит, като казва на мозъка ни, когато сме сити. Това е основната причина, поради която хората, които не са диабетици, избират да използват това лекарство, тъй като чрез намаляване на апетита им то помага при управлението на теглото им. Но лекарството може да се предписва само за 2 години, което означава, че ползите са само временни. Когато лекарството бъде спряно, теглото вероятно ще се натрупа отново и първоначалните ползи ще бъдат загубени.

Вижте още: 6 мита за здравословното отслабване, в които да НЕ вярвате

Ozempic "бързо решение" ли е?

Може да помогне, ако оставите достатъчно време лекарството да подейства. Обикновено отнема няколко месеца, преди намаляването на апетита да доведе до значителна загуба на тегло. Така че, въпреки че не е "моментален", той води до забележима загуба на тегло за 8 седмици. Но има толкова много други начини за отслабване (и подобряване на перспективите за хора в преддиабетно състояние и диабет тип 2), без да са необходими лекарства като Ozempic.

Как се прилага Ozempic?

Ozempic се прилага като инжекционна писалка всяка седмица. Oбикновено се инжектира в корема ви от медицински специалист. Като всяка инжекция, тя не е напълно безболезнена, но болката от инжекцията е доста минимална.

Ползите от намаления апетит

Въпреки недостатъците на това лекарство (повече за това по-късно), то вероятно ще намали апетита ви, което може да ви помогне да отслабнете, тъй като ще консумирате по-малко калории. Въпреки това ще трябва поне да поддържате ежедневната си рутина от дейности, в противен случай може да изгорите по-малко калории и по този начин да не отслабнете толкова, колкото се надявате.

Вижте още: Ако забележите тези симптоми, може би имате диабет тип 2

Недостатъците на загубата на апетит

Загубата на апетит има както недостатъци, така и предимства. Ако вашата диета вече е с недостиг на хранителни вещества (което НЕ е същото като калории), може да се окажете с откровено недохранване. Не забравяйте, че повечето от нас в момента получават 60% от енергията си от ултра-преработени храни, които са с много калории, но с малко микроелементи (витамини, минерали, протеини), които са жизненоважни за поддържането и възстановяването на нашите клетки. Така че намаляването на приема на храна идва с допълнително намаляване на основните хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае. Така че, въпреки че Ozempic е предназначен да ви помогне да отслабнете, това не е безрискова  стратегия за отслабване.

Ще отслабнете

Както предложихме, в рамките на няколко месеца след започване на Ozempic ЩЕ отслабнете, което може да изглежда нещо добро. При отслабването обаче има добър и лош вид отслабване. Добрият вид загуба на тегло е загубата на излишни мазнини. За разлика от това, лошият вид загуба на тегло е, когато губите мускули. Това е последното нещо, което искате да се случи, защото загубата на мускулна маса може да доведе до дългосрочни здравословни проблеми като саркопения. Загубата на мускули е неизбежна част от стареенето, поради което поддържането на мускулна маса, докато остаряваме, е ключов показател за дългосрочно здраве и дълголетие.

Тъй като поддържането на мускулна маса е жизненоважно, важно е да останете активни, за да сте сигурни, че отслабвате по здравословен начин. Препоръчваме упражнения за сила и да увеличите съдържанието на протеини във вашата диета.

2/3 от загубата на тегло от хората, използващи лекарството, е загуба на мускулна маса. Това илюстрира колко неефективен всъщност е Ozempic: в крайна сметка ставате по-леки, но като цяло по-дебели. И, разбира се, мускулът се губи трайно, докато мазнините се натрупват обратно, когато спрете лекарството и възвърнете теглото, което сте загубили.

Ozempic инсулинова инжекция ли е?

Ozempic не е инсулинова инжекция: ако ви е бил предписан инсулин, ще трябва да продължите с инсулиновите си инжекции в допълнение към Ozempic. Ozempic е рецепторен антагонист на глюкагон-подобен пептид-1 (GLP1). Имитиране на естествено срещащия се в тялото хормон глюкагон-подобен-пептид-1, който се освобождава, когато ядем, като по този начин регулира кръвната захар и апетита.

Какви са страничните ефекти на Ozempic?

Най-честите нежелани реакции на Ozempic са гадене, диария/запек и стомашна болка. За щастие, не твърде сериозно, но все пак сте изложени на риск от по-рядко срещаните симптоми, които могат да бъдат много по-сериозни:

  • Панкреатитът е мястото, където панкреасът се възпалява, което може да доведе до допълнителни здравословни усложнения и може да стане животозастрашаващо в някои случаи.
  • Проблеми със зрението Ozempic може да причини замъглено зрение и хората с диабетна ретинопатия могат да имат влошаване на състоянието поради това лекарство.
  • Бъбречно заболяване Ozempic може да има огромно въздействие върху бъбреците ви, което да доведе до бъбречно увреждане, заболяване или в най-лошия случай да причини бъбречна недостатъчност.
  • Хипогликемия, това е, когато кръвната Ви захар падне до ниско ниво.
  • Рак на щитовидната жлеза Ozempic може да увеличи шансовете човек да развие рак на щитовидната жлеза.
  • Заболяване на жлъчния мехур Ozempic може да увеличи риска от заболявания на жлъчния мехур.
  • Алергична реакция Някои хора може да имат алергична реакция към това лекарство, поради което е важно да говорите с медицински специалист, преди да използвате Ozempic.
Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама