Инвитро - всичко, което трябва да знаете за процедурата


Инвитро - всичко, което трябва да знаете за процедурата
Снимка: iStock/Guliver

Инвитро оплождането е един проверен и много ефективен метод за двойки, които имат репродуктивни проблеми. Заради хилядите успешни опити, с които си спечели добра слава, инвинтото често е първият избор на семействата, които по някаква причина не могат да имат деца, заченати по естествен начин. Всички знаем тези неща, но наясно ли сме какво точно представлява инвинтро процедурата и какво трябва да знаем преди да прибегнем към нея?

Какво представлява инвитрото?

Инвитро оплождането представлява асистирана репродуктивна технология, с която се оплождат яйцеклетки извън тялото на жената, а след това, получените в лаборатория ембриони се връщат обратно в матката ѝ. Този метод се препоръчва на двойки, които по една или друга причина, не могат да заченат естествено.

В кои случаи най-често се препоръчва инвитрото?

Инвитро

Когато жената страда от:

  • Тазова адхезиолиза
  • Кисти
  • Запушени или увредени фалопиеви тръби
  • Нарушения на овулацията, причинена от общи или лични медицински състояния

Когато мъжът страда от:

  • Нисък брой сперматозоиди
  • Ниска подвижност на сперматозоидите
  • Необичайна морфология на сперматозоидите

Кога инвитро процедурата се смята за успешна?

За да се извърши транспортирането на ембриони, трябва да бъдат извършени 4 важни стъпки:

Стимулация

Първата стъпка от процедурата е да бъде стимулирано производството на яйцеклетки. Това се случва медикаментозно във втория или третия ден от менструацията на жената. Преди това обаче лекарят ви трябва да провери състоянието на хормоните в тялото с кръвни изследвания. Ако всичко е наред, се предписват инжекции, които се поставят в продължение на 8 или 12 дни.

Взимане на яйцеклетки и сперма

Втората стъпка е извличането на вече готовите за оплождане яйцеклетки. Тази процедура е много бърза и отнема не повече от 20 минути. По същото време ще бъде взета и сперма от партньора. След това яйцеклетките се оплождат в лаборатория.

Подбор

След оплождането на яйцеклетките, те трябва да се съхраняват около 5-6 дена в лаборатория, докато се развият достатъчно, за да бъдат върнати обратно в матката. Трансферират се обаче само онези ембриони, за които е сигурно, че са здрави и имат потенциал да се развиват.

Трансфер

Финалната стъпка е трансферирането на ембрионите в матката. След като тази процедура бъде извършена, се чака поне 10 дена преди да се направи кръвен тест за бременност и да се разбере дали инвитрото е било успешно.

Вижте още: Надежда и професионализъм: 4 клиники за женско здраве

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Разбери какво обичаш и го следвай, без значение какво ще ти струва.

Анджелина Джоли

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама