Ето защо не бива да пропускаме закуската


Ето защо не бива да пропускаме закуската
Снимка: iStock/Guliver

Изследване на американски учени доказва, че прескачането на сутрешното похапване увеличава повече от два пъти риска от атеросклероза - т.е ограничаване на притока на кръв и кислород към важни органи от човешкото тяло, водещ до мозъчен удар, инфаркт и други.

Експериментът е бил проведен с участието на 4052 здрави мъже и жени в САЩ, които в началото на изследването не са страдали от сърдечно-съдови или хронични бъбречни заболявания. Те са били разпределени от екипа на Валентин Фустър (лекар, професор, главен редактор на Журнала на американския колеж по кардиология и директор на "Моунт Синай Харт") в три отделни групи.

В първата са били включени онези доброволци, които са приемали сутрин под 5% от необходимия си енергиен прием за деня (т.е са пропускали редовно закуска или са пийвали набързо само чаша кафе или сок). Във втората група пък участниците са удовлетворявали на закуска 20% от калорийните си нужди (нормална закуска), а в третата - между 5-20% от необходимия си прием на храна чрез нискокалорична закуска.

Резултатите от изследването сочат, че признаците на атеросклероза са се появили в много по-висок процент при хората, които не са консумирали въобще закуска или са похапвали нещо нискокалорично. Освен това при тях маркерите за кардиометаболитни заболявания също са по-често наблюдавани.

Отличителна черта при пропускащите качественото сутрешно хранене е била и по-голямата обиколка на талията и повишеното съдържание на мазнини и захар, както и по-високият индекс телесна маса и повишеното кръвно налягане.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Здраве


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама