Ендометриоза: Симптоми и лечение


Ендометриоза: Симптоми и лечение
Снимка: iStock

Ендометриозата причинява тъкан, която е подобна на лигавицата на матката, да расте на други места, където не принадлежи. Може да причини болка в таза и обилна менструация, както и проблеми с плодовитостта. Лечението на ендометриозата включва медикаменти, операция или комбинация от двете.

Какво представлява ендометриозата?

Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на лигавицата на матката, расте в други части на тялото ви. Когато тази тъкан расте на грешни места, това може да причини болезнени симптоми, които могат да повлияят не само на менструалния ви цикъл, но и на ежедневието ви. Някои хора с ендометриоза имат проблеми със забременяването поради белези и запушване на фалопиевите тръби.

Някои от най-честите места, където можете да развиете ендометриоза, включват:

  • Пространство зад матката
  • Миометриум (слой от стената на матката)
  • Яйчници
  • Перитонеум
  • Фалопиеви тръби

По-рядко срещаните места включват вашите:

  • Ректума
  • Пикочен мехур
  • Червата
  • Диафрагма
  • Вагина
  • Бял дроб

Ендометриозата е често срещано състояние, което засяга около 1 на 10 жени по целия свят. Лекарите най-често го диагностицират при хора на възраст между 20 и 30 години. 

Какви са симптомите на ендометриозата?

Има много симптоми на ендометриоза, но най-честият е болката в таза. Тази болка може да бъде интензивна или лека. Симптомите често се влошават непосредствено преди и по време на менструацията поради възпаление, предизвикано от хормоналните промени, които настъпват по това време.

Симптомите на ендометриозата включват:

Много болезнени менструални спазми.

Коремна болка или болка в гърба по време на цикъл или между менструациите.

Силно кървене по време на менструация или зацапване (леко кървене) между менструациите.

Болка по време на секс (диспареуния).

Безплодие.

Болка при акане или пишкане.

Стомашни проблеми като диария, запек или подуване на корема.

Можете също така да нямате симптоми на ендометриоза. Понякога можете да го имате и да не знаете, докато не успеете да забременеете.

Вижте още: 6 изненадващи неща, които се случват по време на менструацията ви

Може ли ендометриозата да причини наддаване на тегло?

Ендометриозата не причинява наддаване на тегло, но подуването на корема и задържането на течности могат да ви накарат да се чувствате сякаш наддавате.

Какво причинява ендометриозата?

Лекарите не знаят със сигурност какво причинява ендометриозата. Когато имате ендометриоза, тъкан, която е подобна на лигавицата на матката ви, расте на грешни места. Изследователите търсят връзка между ендометриозата и състояния като ретроградна менструация, състояния на имунната система и хормонални нарушения като възможни фактори, които могат да доведат до състоянието.

Дали е генетично?

Въпреки че експертите не знаят точната причина за ендометриозата, те виждат връзка между фамилната анамнеза за заболяването и повишения риск от развитието му в даден момент. Ако друг човек във вашето биологично семейство - вашата майка, баба или сестра - има ендометриоза, говорете с лекар за вашия риск.

Какво е лечението на ендометриозата?

Вашият лекар ще ви помогне да създадете план за лечение на ендометриоза въз основа на няколко фактора, включително:

  • Тежестта на ендометриозата.
  • Вашите планове за бъдещи бременности.
  • Вашата възраст.
  • Тежестта на вашите симптоми (често болка).

В много случаи вашият план за лечение ще се съсредоточи основно върху управлението на болката и подобряването на проблемите с плодовитостта (ако планирате бъдеща бременност). Медикаментите и операцията (или и двете) са възможни варианти за лечение.

Вижте още: Природни средства за предизвикване на цикъл

Лекарства за ендометриоза

Лекарствата могат да помогнат за справяне със симптомите на ендометриозата. Нестероидните противовъзпалителни лекарства без рецепта като ибупрофен могат да бъдат полезни при болка. Друг вариант са хормоналните терапии. Те могат да помогнат при болка и при потискане на менструалния ви цикъл.

Хормоналните опции за ендометриоза могат да включват:

Противозачатъчни

Хормоналният контрол на раждаемостта може да дойде като комбинирана терапия (естроген и прогестин) или опции само за прогестин. Те се предлагат в различни форми, включително орални противозачатъчни хапчета, пластир, вагинален пръстен, инжекция за контрол на раждаемостта, имплант или IUD. Това лечение често помага на хората да имат по-леки, по-малко болезнени периоди.

Антагонисти или агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH)

Това лекарство спира хормоните, които причиняват вашия менструален цикъл. Това основно спира репродуктивната ви система като начин за облекчаване на болката. 

Даназол 

Това е друга форма на хормонално лекарство, което спира производството на хормоните, които причиняват менструация. Докато приемате това лекарство за симптоми на ендометриоза, може да имате случаен менструален цикъл или той може да спре напълно.

При всички тези лекарства е важно да се отбележи, че вашите симптоми могат да се появят отново, ако спрете да приемате лекарството. Говорете с вашия лекар за предимствата и недостатъците на всяко лекарство, преди да започнете.

Операция

В някои случаи вашият лекар може да препоръча операция за лечение на ендометриоза. Винаги има рискове за хирургична процедура. Но операцията за ендометриоза може да бъде ефективен начин за облекчаване на болката и в някои случаи за подобряване на плодовитостта ви. Целта на операцията е да се отстрани ендометриозната тъкан.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама