Джинджифилов шот сутрин: 5 причини да го пиете


Джинджифилов шот сутрин: 5 причини да го пиете
Снимка: iStock

В стремежа към по-здравословен начин на живот джинджифиловите шотове са се превърнали в популярен сутрешен ритуал. Тези мощни еликсири, обикновено направени от концентриран джинджифилов сок от корен, имат много ползи, сред които забързване на метаболизма и подсилване на имунитета.

Ето 5 ползи от джинджифиловите шотове

Помагат при храносмилане

Пресният джинджифил е добър вариант за подпомагане на храносмилането ви. В джинджифила има определени ензими, които могат да помогнат при подуване на корема, гадене и да облекчат запек.

Облекчават болката

Благодарение на противовъзпалителните и антибиотични свойства на джинджифила, шотовете с него могат да помогнат за облекчаване на болката. И можете да припишете тази полза на гингерол, активна съставка, открита в джинджифила. Изследванията показват, че гингеролът намалява активността и синтеза на провъзпалителни съединения, които са свързани с болка.

Проучванията показват също, че джинджифилът помага за дългосрочно облекчаване на болката, а не за незабавно. Ако приемате джинджифил, няма да забележите незабавно облекчаване на болката, както бихте направили, ако изпиете ибупрофен или ацетаминофен, но това е нещо, което може да помогне за притъпяване на болката в дългосрочен план и намаляване на хроничните признаци на възпаление.

Вижте още: 6 ползи от консумацията на куркума и джинджифил заедно

Подсилват имунната ви система

Докато джинджифилът има противовъзпалителни и антибиотични свойства, които могат да засилят имунната ви система, той също така притежава антивирусни и антибактериални свойства, които могат да ви помогнат да сте здрави.

И въпреки че съдържа витамин С, не е в голямо количество. Ето защо някои джинджифилови шотове включват лимонов или портокалов сок - за да се увеличи приема на витамин С.

Намаляват нивата на кръвната ви захар

Хората с диабет тип 2 обикновено не произвеждат достатъчно инсулин. Но джинджифилът може да играе роля в регулирането на производството на инсулин, което може да ви помогне да поддържате нивата на кръвната си захар стабилни.

Има някои доказателства, че може да подобри инсулиновата чувствителност и може да намали някои ензими в тялото, които разграждат въглехидратите и повишават метаболизма на глюкозата.

Вижте още: Защо да пиете кафе с джинджифил

Помагат при загуба на тегло

Постоянно ли сте на диета и спортувате, за да свалите няколко килограма? Изследванията показват, че джинджифилът може да намали глада и да увеличи броя на калориите, които изгаряте по време на храносмилането. 

Джинджифилът съдържа съединения, които могат да усилят термичния ефект на храната, което увеличава изгорените калории за разграждане на храната. Въпреки това, самото добавяне на джинджифил към вашата диета няма да доведе до значителна загуба на тегло. 

Джинджифилът може също да увеличи грелина, хормон, който контролира нивата на глада и може да намали апетита.

Как да си направите джинджифилови шотове у дома

Съставки:

1/2 чаша пресен лимонов сок, от около 3 до 4 големи лимона

1 чаша портокалов сок или сок от 3 портокала

60 г пресен джинджифил

По желание:

1 до 3 чаени лъжички мед

1/2 чаена лъжичка куркума

щипка черен пипер

Подготовка:

Обелете джинджифила и го нарежете на малки парченца.

Добавете всички съставки в мощен блендер. Изсипете сместа през цедка с фина мрежа, за да изстискате остатъчната течност от пулпа.

Съхранявайте течността в голям съд. За да пиете, измервайте порции от 30 до 60 мл наведнъж.

Тази рецепта е за около шест до осем шота. Можете да съхранявате в хладилника за три до пет дни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама