Всеки обича да яде. Някои повече, други по-малко, някои са запалени кулинари, други изобщо не проявяват интерес към готварското изкуство. Истината обаче е, че от храната зависи нашето здраве и пълноценен живот. За да спестим време, често прибягваме до преработени храни, които обаче не са полезни за организма ни. Ето и 5 техни вреди:
1. Водят до пристрастяване
Обработката им променя или премахва важни компоненти от храната като фибри, вода и хранителни вещества, а това променя начина, по който се усвояват и асимилират в тялото ни.
2. Водят до затлъстяване
Това е така, защото в повечето от тях се съдържат мононатриев глутамат (MSG), високо-фруктозен царевичен сироп и изкуствени подсладители.
3. Развалят вътрешната ни екосистема
70% от храните, които консумираме, развалят вътрешната ни екосистема. Консумирайте повече пълнозърнести продукти, върху които полезните организми живеят.
4. Проблеми с паметта и депресия
Храната е в основата на проблемите с паметта, депресиите и промяната в настроението. В действителност най-голямата концентрация на серотонин се намира в червата, а не в мозъка. Ето защо здравето на дебелото черво може да има такова голямо влияние върху психичното ви здраве.
5. Водят до безплодие
Преработените храни могат да доведат до стерилитет. Това е така заради липсата на достатъчни хранителни вещества и генно модифицираните съставки.
Източник: foodpanda