Скваланът по-хидратиращ ли е от хиалуроновата киселина?


Скваланът по-хидратиращ ли е от хиалуроновата киселина?
Снимка: iStock

В света на продуктите за грижа за кожата има многобройни овлажняващи съставки, които трябва да имате предвид, като глицерин и масла. Въпреки това, хиалуроновата киселина и скваланът бързо предизвикаха много шум – и то с добра причина. И двете се появяват във всичко - от серуми до измиване на лице, овлажнители, грим за тен и други, рекламирани заради лекото им усещане и способността да работят хармонично с естествената кожна бариера.

Докато двете може да изглеждат подобни на пръв поглед, хиалуроновата киселина и скваланът имат различни свойства и функции, които ги отличават. В зависимост от вашите нужди може да намерите едното или другото по-добро за вашата рутина. И така, за да отговорим на всичките ви горещи въпроси относно сквалан срещу хиалуронова киселина и да ви помогнем да решите кое е най-доброто за вашия тип кожа, ви предлагаме да продължите да четете.

Какво е сквалан?

Скваланът е разработена в лаборатория, хидрогенирана форма на сквален, която е естествен липиден компонент на себума, който овлажнява кожата. Скваланът е емолиент, който омекотява и изглажда кожата и помага да се запази влагата в кожата. Той защитава и поддържа кожната бариера и има антиоксидантни свойства за обръщане и предотвратяване на увреждането от свободните радикали.

Ако се чудите по какво се различава скваланът от сквалена, първият е разработен, за да използва ползите от сквалена за кожата, като същевременно го прави по-стабилен при съхранение. Това означава, че скваланът е по-подходящ за употреба в грижата за кожата, тъй като скваленът е нестабилна молекула. С напредване на възрастта естественото производство на сквален намалява, така че тези съставки могат да бъдат полезни, ако сте установили, че кожата ви е станала по-суха с течение на времето. Скваланът също е по-лек от сквалена и следователно е подходящ за кожа, склонна към акне, за разлика от сквалена.

Какво представлява хиалуроновата киселина?

Хиалуроновата киселина е хидратираща молекула, която може да привлича и задържа вода в кожата. Това е естествен компонент в кожата, очите и ставите и се използва в кожата като овлажнител или вещество, което извлича влага в кожата.

Хиалуроновата киселина има незабавен опъващ ефект върху кожата, което може да намали появата на фини линии. Това прави хидрофилната съставка невероятно популярна и почти сигурно сте виждали марки да подчертават, че техните серуми или овлажнители съдържат свръхзаредена, но нежна киселина.

Сквалан срещу хиалуронова киселина: Разликите

Основната разлика между сквалан и хиалуронова киселина е техният химически състав, както и начинът, по който овлажняват кожата. Ето един малък научен урок, за да го разбием: Скваланът е липид, а хиалуроновата киселина е гликозаминогликан (основно верига от захарни молекули). Докато хиалуроновата киселина е овлажнител и извлича вода в кожата, скваленът е емолиент, което означава, че действа като бариера и улавя влагата в кожата.

И все пак, фактът, че работят по различен начин, не означава, че двете съставки нямат много общи неща. И двете помагат да се поддържа кожата здрава и хидратирана. И двете са хипоалергенни и обикновено са подходящи за чувствителна кожа.

И двете са хидратиращи молекули, които помагат за подобряване нивата на влажност на кожата. И двете се срещат естествено в тялото. Е, почти - скваленът се среща естествено, докато скваланът е химически модифицирана форма.

Дали скваланът или хиалуроновата киселина са по-добри за вас зависи. И двете са много ефективни съставки за всички типове кожа, включително чувствителна кожа. Хиалуроновата киселина е чудесна за хидратиране на мазна или склонна към акне кожа, защото е лека и извежда вода на повърхността на кожата, без да запушва порите. Скваланът е много ефективна съставка за овлажняване на суха кожа, но може да се използва и във формули, които няма да обострят акнето.

Колко често да се прилага всеки зависи от вида на продукта, като серум, лосион или овлажнител, но обикновено е най-добре веднъж до два пъти дневно.

Можете ли да използвате сквалан и хиалуронова киселина заедно?

Да, можете да използвате сквалан и хиалуронова киселина заедно, независимо дали чрез наслояване на отделни продукти или изпробване на формула, която съдържа и двете. Ако се използва отделно, първо трябва да се нанесе хиалуронова киселина, тъй като тя изтегля вода в кожата. Нанесете сквалан след това, за да създадете бариера, която ще задържи влагата в кожата и ще предотврати нейното изпарение.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Вчера бях умен, затова исках да променя света. Днес съм мъдър. Затова променям себе си.

Шри Чинмой

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама