Маслото от ший не само овлажнява кожата, още начини да го използвате


Маслото от ший не само овлажнява кожата, още начини да го използвате
Снимка: iStock

Маслото от ший е ценена съставка за красота с овлажняващи свойства, които оставят кожата ви мека и еластична. Докато сте свикнали да виждате масло от ший във вашите продукти за грижа за тялото, какво ще стане, ако ви кажем, че то може да се използва по различни начини извън обичайната ви рутина за красота?

Ядките ший се събират и обработват в страните от Западна и Източна Африка от векове. Нерафинираното масло от ший няма допълнителни химикали или консерванти, добавени по време на процеса на екстракция В резултат на това маслото запазва естествените си свойства, които включват ореховия му вкус и мирис и основните витамини (обработените версии имат до 95 процента премахнати хранителни вещества).

Основни хранителни вещества в маслото от ший

Маслото от ший е толкова универсална съставка - в грижата за кожата и не само - поради ключовите си съединения. Съдържа витамини Е, А и F, които имат овлажняващи и противовъзпалителни свойства, и катехини, които са антиоксиданти. Освен това има мастни киселини като олеинова, стеаринова, линолова и палмитинова. Всички те са отлични за кожната бариера и позволяват на маслото от ший да се слее безпроблемно с естествените масла върху кожата ви.

Вижте още: Домашен крем за тяло с ший и кокос

Уникални начини за използване на масло от ший

Излекувайте наранена кожа

Маслото от ший има лечебни свойства, така че може да действа при различни кожни заболявания, като екзема, изгаряния и др. Тъй като маслото от ший помага при раздразнения на кожата, то може също така да успокои рани и обриви поради своите силно овлажняващи и антиоксидантни свойства.

Използвайте като готварска съставка

Може да е изненада, но маслото от ший е отлична съставка за готвене. Ако искате да опитате да го използвате в рецепти, ще трябва да обърнете внимание на неговия клас: Има няколко вида масло от ший. Клас А се счита за сурово, нерафинирано масло от ший, клас Б е рафинирано, а клас С е силно рафинирано. Трябва да изберете масло от ший клас А, когато готвите, тъй като то е най-богато на антиоксиданти и мастни киселини.

Тъй като не съдържа сол (или захар!), това е чудесен вариант, ако искате да добавите богат, орехов вкус към ястията, без да увеличавате съдържанието на натрий. 

Вижте още: Как да почиствате грим с кокосово масло (видео)

Хидратирайте косата си

Тъй като маслото от ший е толкова подхранваща, лечебна съставка, можете да го използвате и за съживяване на суха коса. Съсредоточавайки се върху зони със сухота (като мъртви краища или лющещ се скалп), нанесете сурово масло от ший върху косата си или потърсете продукти с масло от ший, за да увеличите влагата и да подхраните косата. 

Добавете като слънцезащитен продукт

Ако хидратирате кожата си с масло от ший, вие всъщност предприемате допълнителна стъпка, за да я защитите и от вредните UV лъчи. Маслото от ший има естествен SPF около седем. То обаче не е заместител на слънцезащитен крем. Дори и да използвате масло от ший върху кожата си, пак трябва да носите слънцезащитен продукт. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама