Как да се погрижите за косата си след плуване в морето


Как да се погрижите за косата си след плуване в морето
Снимка: iStock

Не е новина, че солената вода е полезна за нашата кожа, особено за лечение на рани или кожни заболявания, но същото ли е и за косата ни. И ако е така, защо се чувства толкова суха след потапяне в морето?

Защо косата ви изсъхва след плуване в морето

Преди да се заемем с това, първо трябва да опознаем кутикулата на косата си. Бърз начин да направите това е като стиснете кичур от косата си и плъзнете пръстите си от корените към краищата. Сега се върнете и го направете по обратния начин – забелязвате ли как се чувства различно?

Това е вашата кутикула на косата, която под микроскоп изглежда като няколко люспи, запечатани заедно, за да създадат защитен гладък слой за всеки кичур коса.

Киселинните нива на водата могат да увредят защитното покритие на косата ни. Когато комбинирате това със суровите ултравиолетови лъчи от слънцето, косата ви може да изглежда и да се чувства суха.

Но това е и същата причина, поради която получаваме обемни къдрици, гладка коса или онази визия в стил русалка, след като излезем от водата, докато солената вода кристализира.

Плюсовете и минусите на морската коса за косата

Едно от предимствата на солената вода е, че тя ексфолира косата ви. Всяко натрупване, което имате върху корените си като омазняване, масла или продукт, солената вода ще го ексфолира, 

Слънцето и солта могат да придадат обем на косата ви, но също така могат да доведат до накъсване.

Солената вода също е доказано, че намалява дрождите, които допринасят за пърхота по скалпа.

От друга страна, солената вода също може да направи косата ви суха и чуплива - особено ако ходите редовно на плаж. Можете да започнете да губите еластичност. Когато разплитате косата си след плуване и тя се къса, това е, защото не се разтяга, както трябва нормалната коса.

Ако имате боядисана или третирана коса, може да забележите, че цветът избледнява или се променя след плуване, защото солената вода го премахва.

Вижте още: Спрете да правите тези 7 неща, ако имате тънка коса

Грижа за косата ви преди и след плуване

Преди плуване:

Преди да излезете от вкъщи, можете да нанесете продукт на маслена основа върху косата си. Това ще ви помогне да защитите косата си и ще я улесните след това.

Търсете продукти, направени с кокосово масло, което може да бъде по-малко дразнещо от други масла.

Тези продукти могат да бъдат особено полезни за хора, които имат суха или увредена коса, тъй като могат да помогнат за предотвратяване на накъсването на косата 

Не забравяйте, че споделяме морето с живи същества, така че винаги е най-добре да използвате продукт, който не съдържа химикали и е биоразградим.

Вижте още: 4 супер съвета от фризьорката на Бионсе и Зендая

След плуване:

По-добре е да изплакнете косата си, след като сте били в морето.

Но ако не можете да изплакнете, преди да се приберете вкъщи,  има друг вариант. Сложете нещо овлажняващо, като балсам без измиване или продукт, който предпазва косата ви с UVA и UVB филтри, за да помогне при увреждане от слънцето. След това го разрешете с широк гребен - по този начин все още имате кристали сол, които придават малко текстура.

Когато се приберете вкъщи и измиете добре косата си, е важно да използвате добър балсам, за да възстановите влагата, блясъка и да намалите накъдрянето.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Не можеш да имаш всичко. Къде ще го сложиш?

Ан Ландърс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама