Милена Недева - пътешественик по душа и професия


Милена Недева - пътешественик по душа и професия

Ако попитате повечето хора какво обичат да правят, едно от нещата, които със сигурност ще чуете, е да пътуват. Милена Недева е късметлийка, защото е превърнала хобито си в професия. Тя отдавна работи в туристическия бранш, а от 5 години е собственик на агенцията "Посейдон Холедийс". Компанията й е специализирана в екзотичните дестинации и Милена често посещава Малдивите, Дубай или пък Шри Ланка. Как да не й завидиш?

Тя е лъчезарна, зодия близнак, а "промяната е моята природа", както сама споделя. Пристрастена е към пътуванията, а най-много харесва в себе си това, че може да започва отначало.

Опиши се с 3 думи?

Любопитна, отговорна, непредубедена.

Кафе или чай и по колко?

Цейлонси чай, без ограничения.

Без какво не излизаш от вкъщи?

Без телефона си. Работата ми е такава. Във всеки момент имаме хора, които пътуват в различни точки на света. Може да им потрябва моето съдействие.

Каква искаше да станеш като малка?

Танцьорка и после екскурзовод. Страстта ми към пътувания се зароди още в детските ми години, когато имах възможността с родителите ми да обиколя голяма част от Европа. По същото време поглъщах жадно всякакви книги и филми за пътешествия и приключения в по-далечни земи. Следвайки тази страст, пътят ми ме отведе през обучението и обслужването към създаването и управлението на екзотични туристически продукти.

Много хора обичат да пътуват, но ти си превърнала хобито си в професия. Как и кога създаде туристическата агенция "Посейдон Холедийс"?

Стартирах "Посейдон Холедийс" преди пет години, когато една от най-големите и престижни туристически компании в България, в която работех дълго време, беше принудена да напусне бизнеса. Почувствах достатъчно сила и опит, за да се впусна в това ново приключение. В тези пет динамични години минахме през различни етапи и ситуации, но не се отклонихме от главния ни път - да правим клиентите ни щастливи през най-очакваните дни в годината. Да бъдем доверен партньор в осъществяването на авантюристичните им и романтични мечти.

Кои са най-големите предизвикателства в туристическия бранш в България?

Ограниченият пазар и огромната конкуренция. Нямаш място, ако не си сред най-добрите.

Кои са най-предпочитаните дестинации през 2015 и какви са твоите прогнози за 2016?

"Посейдон Холидейс" специализира в екзотичните пътувания и мога да споделя впечатления само в този сегмент. От дестинациите за почивка най-предпочитани остават луксозните дестинации – Малдиви и Дубай. Това се дължи донякъде на все по-удобните връзки и новите полети до там. Остров Мавриций е все по-търсена дестинация – перфектна комбинация от условия за луксозна почивка, интересни екскурзии и вълнуващи морски приключения - плуване с диви делфини, разходки с катамаран, гмуркане, риболов. Не намаляват пътуванията до остров Бали – екзотични почивки, но и истински духовни пътешествия.

Ти си била на много интересни кътчета в цял свят, кое те впечатли най-много и с какво?

Най-запомняща гледка и досега за мен остава водопадът Анхел във Венецуела – най-високият в света. Полетът към него на борда на малък 9 месен самолет е истинско приключение. Заради климатичните условия, никога не знаеш дали ще имаш късмета да видиш водопада. Аз имах този късмет и пазя спомена за гледката и цялото преживяване ревниво.

А в България?

Балчик – всички мои места са комбинация от красив пейзаж, възможност за релакс и интересни места за посещение наоколо. Балчик притежава всичко това. Но където и да изберете да отидете, моята най-важна препоръка е да го направите с любим човек.

Къде би ни препоръчала задължително да отидем и защо?

Препоръчвам горещо островите в Индийския океан. Нашият любим остров е Шри Ланка. Преди години в "Посейдон Холидейс" избрахме да специализираме тази дестинация заради изключителното и разнообразие и защото е все още малко позната у нас. Оттогава нещата се промениха, имаме много изпратени групи и индивидуални пътешественици и всички се връщат очаровани. През 2015 "Сънди Таймс" обяви Шри Ланка за дестинация на годината за море и чай. Престижното списание за пътувания и лайфстайл "Condé Nast Traveller" класира Шри Ланка за дестинация номер 2 сред списък от дестинации, които трябва да бъдат посетени през 2016.

Мога да изброя малка част от това, заради което дестинацията заслужава тези препоръки. Островът притежава богата история на повече от 2500 години, отлично запазени древни храмове и руини, красиви пясъчни плажове и сини води, тропическа джунгла с екзотичен див свят. Според сезоните тук можете да наблюдавате китове и делфини, да се разходите сред чаени плантации и планински водопади в зеленото сърце на острова. И нещо особено важно за мен - да опитате невероятните ястия на традиционната кухня с екзотичния вкус на свежи подправки и много морски продукти. Аз лично предпочитам и препоръчвам скариди във всякакви варианти. Може би не е нужно да добавям, че изключително малко места в света предлагат цялото това разнообразие на толкова малка територия. Ако съм успяла да ви запаля, с удоволствие ще организирам и вашето пътуване – за да съм сигурна, че ще се върнете щастливи и ще разказвате дълго на приятелите си.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КРАСИВАТА ШРИ ЛАНКА ТУК!

Кое е мястото, което ти мечтаеш да посетиш?

Въпреки многото ми пътувания, винаги имам цял списък с мечти за нови места. Щастливка съм, че бързо успявам да отметна повечето от тях. Била съм на почти всички места, за които съм мечтала. Следващата ми мечта, на път да се сбъдне, е Коста Рика. Нямам търпение да открия за себе си още един екзотичен свят и да го покажа на други мечтатели.

Най-екстремното ти преживяване е...

Споменах вече, че съм отговорен човек, включително към близките ми хора, затова не търся целенасочено екстремни преживявания. Но често те сами ме намират… Може би най-силно съм почувствала риска в Тунис през септември 2001 г. Работех там за голяма немска туристическа компания. Тунис е невероятна страна и любима моя дестинация. Доскоро тя беше най-цивилизованата и миролюбива държава в Северна Африка. Но на 11 септември 2001 – денят на атентатите в Ню Йорк - ми стана ясно, че това скоро няма да е така. Още щом дойде новината за атентатите, спокойната атмосфера се промени рязко и почувствах истинския риск. Беше по-скоро интуиция, отколкото видима заплаха. Това екстремно състояние продължи при мен около месец, когато приключи договорът ми и можех да се върна в България. Днес темата за съжаление е все така актуална. Надявам се, че светът ще успее да се пребори за правото на спокоен живот на всеки.

На какво не можеш да устоиш?

На влечението към пътуване. Тотално пристрастена съм. Най-вече заради новия светоглед, който всяко пътуване разкрива… ако си развил необходимите сетива.

Какво най-много харесваш в себе си?

Това, че мога да започвам отначало.

А какво би променила?

Аз съм зодия близнаци и промяната е моя природа. Случва се непрекъснато, без дори да мисля за нея. Интересно, че когато се случи, често не си спомням какво е било преди. Сякаш новото винаги е било част от мен. И така до следващата промяна, а тя обикновено идва съвсем скоро.

Една жена трябва да е…

... щастлива, за да прави и другите около себе си щастливи.

Какъв е твоят свят?

Глобален, мултинационален и мултикултурен.

 

Снимки: Славея Йорданова

Етикети:
Iwoman.bg

Още от В света на


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама