Рожденичката Бойка Велкова: Пожелавам си да живея вече без очаквания


Рожденичката Бойка Велкова:  Пожелавам си да живея вече без очаквания
Снимка: Instagram Бойка Великова

"Театърът е място, в което омразата трябва да отсъства, защото театърът е диалог. Театърът събира заедно толкова много хора, за да създадат нещо красиво - преводачи, драматурзи, костюмографи, сценични работници, зрители, музиканти и артисти. Театърът е убежище." Това каза пред БТА актрисата и режисьор Бойка Велкова. Днес съпругата на Теодосий Спасов отбелязва своята 65-а годишнина.

Личния си празник актрисата ще посрещне със семейството си. "За мен рожденият ден е много важен, защото всеки път си пожелавам да се родя отново като човек, като по-смислен човек, по-мъдър", коментира тя. Според нея, човек може да изчисти недостатъците и грешките си и да се осъзнава все повече. Така че рождените дни са една чудесна възможност за едно ново раждане, каза тя.

Бойка Велкова разказа, че най-важните уроци, които е научила, са от препятствията, които е имала в живота си. "Много съм научила от лошите ситуации. И продължавам все по този път. Днес си пожелавам да живея вече без очаквания, да не инвестирам в егоизъм, във фантазии, да се откажа от имиджа си и да живея със скромност и смирение", допълни тя.

Според Велкова за човека е важно да преживее катарзис в театъра, да разбере някои неща за себе си чрез това, което се случва на сцената. "Не бива да сме цинични. Не бива да се оправдаваме, просто трябва да вършим работа. И да не се дърпаме от трудностите на живота, защото иначе ще заспим. Струва си да сме будни, да не се вкаменяваме, сами да се мотивираме и да виждаме във всичко нещо ново", каза актрисата

Бойка Велкова е родена на 16 юни 1958 г. в София. Тя завършва Балетното училище и иска да стане известна балерина, но травма осуетява мечтите ѝ. Като дете искала да стане археолог, за да открива стари цивилизации. "Всъщност винаги съм искала да стана археоложка, но като станах балерина и после актриса, изпълних желанията на майка ми, за което не съжалявам. Когато отидох във ВИТИЗ, оказа се че балетът, изобщо културата на движение страшно помага в театъра", казва Бойка Велкова в интервю през 2007 г.

Три години поред актрисата кандидатства във Висшия институт за театрално изкуство (дн. Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов"), където през 1983 г. завършва специалност "Актьорско майсторство" в класа на проф. Димитрина Гюрова. След дипломирането си постъпва на работа в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе. Там играе в продължение на седем години. През лятото на 1989 г. Бойка Велкова е на тримесечна специализация в Театралния институт "Лий Страсбърг" в Ню Йорк, САЩ, където са завършили актьорите Джеймс Дийн, Марлон Брандо, Дъстин Хофман, Ал Пачино, Робърт де Ниро.

През годините актрисата е играла на сцените на пловдивския Драматичен театър "Николай О. Масалитинов", театър "София", театър "Българска армия", Модерен театър. От 2010 г. Бойка Велкова е част от трупата на Народния театър "Иван Вазов".

В интервю през 2016 г. на въпроса дали има любима роля за 33 години в театъра и 90 изиграни роли тя отговаря: "Като се обърна назад, разбирам, че всички роли са ми любими. Всяка роля е бял лист, върху който трябва да пишеш. Дори и малките роли са важни, те са и по-трудни, защото в тях влагаш цялата си енергия, за да те забележат".

Сред най-запомнящите ѝ роли в театъра са на Мери Тайроун в "Дългият път на деня към нощта" от Юджийн О’Нийл, на Дора Габе в "Две" от Таня Шахова, на Вайлет в "Август в Оклахома" от Трейси Лец, на Агафя Тихоновна в "Женитба" от Н. В. Гогол, на Елена Андреевна във "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов.

Дебютът на Бойка Велкова в киното е през 1980 г., когато е студентка в първи курс във ВИТИЗ. За ролята на Десислава във филма "Боянският майстор". Бойка Велкова е участвала във филмите "Йо-хо-хо" (1981), „Забранено за възрастни" (1987), "Вуйчото" (1996), "Писмо до Америка" (2001), "Птицата" (2003), "Църква за вълци" (2004), "Леден сън" (2005), "Дзифт" (2008), "Островът" (2011), "11 А" (2016), в телевизионния сериал "Под прикритие" и др.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Звезди


Реклама

Бръчките би трябвало да са следи от минали усмивки.

Дъглас Адамс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама