Филмът "Близо", който предизвика скандал у нас, спечели наградата LUX за 2023


Филмът "Близо", който предизвика скандал у нас, спечели наградата LUX за 2023
Снимка: ПР

"Close" ("Близо") на белгийския режисьор Лукас Донт спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 г. във вторник на церемония в Европейския парламент в Брюксел. Припомняме, че у нас лентата  провокира остър спор между "Възраждане" и "София прайд". Привържениците на партията заклеймиха филма, наричайки го педофилски и се опитаха да спрат прожекцията му.

Филмът, копродукция на Белгия, Франция и Нидерландия, разказва за приятелство между две тринайсетгодишни момчета Лео и Реми. Когато приятелството им внезапно е прекъснато, Лео се обръща към Софи, майката на Реми, и се опитва да разбере какво се е случило. "Близо" е филм за приятелството и отговорността.

Другите четири филма, номинирани за наградата, бяха: "Alcarràs" на испанската режисьорка Карла Симон, "Burning Days" на турския режисьор Емин Алпер, "Will-o'the-Wisp" на португалския режисьор Жоао Педро Родригеш и "Triangle of Sadness" на шведския режисьор Рубен Остлунд.

Филмът победител беше избран чрез комбиниране на публично гласуване и гласуване от страна на членовете на ЕП, като всяко от тях имаше тежест от 50%. Платформата за награди получи около 45 000 оценки (отзиви по скалата от една до пет звезди) от европейските зрители и 360 от членовете на ЕП.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Шоу


Реклама

Tайната на успеха - не бързайте.

Мария Кюри

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама