Откриха начин за отстраняване на токсични съединения от картофите


Откриха начин за отстраняване на токсични съединения от картофите
Снимка: iStock

Учени откриха начин за отстраняване на токсични съединения от картофите, което ги прави по-безопасни за консумация и по-лесни за съхранение, съобщи електронното издание "Юрикалърт".

Пробивът, дело на специалисти от Калифорнийския университет в Ривърсайд, може да намали изхвърлянето на храна и да подобри отглеждането на култури в космоса и други екстремни среди.

Картофените растения естествено произвеждат химикали, които ги предпазват от насекоми. Те са наричани стероидни гликоалкалоиди (SGA) и се намират в големи количества в зелените части на обелките и на местата на покълване. Тези химикали правят картофите опасни както за насекомите, така и за хората, отбелязват учените.

"Тези съединения са от решаващо значение за растенията, за да се предпазят от насекоми, но те правят някои части от тези култури негодни за консумация", обясни Адам Йозвяк, молекулярен биохимик от Калифорнийския университет, ръководител на изследването.

"Сега, след като разкрихме биосинтетичния път, можем да създадем растения, които произвеждат тези съединения само в листата, като запазват ядливите части безопасни", допълни той.

Вижте още: Как правилно да замразявате картофи

Как да съхранявате картофите

Слънчевата светлина може да предизвика производството на стероидни гликоалкалоиди в картофите, дори след като са били прибрани от полето. Отстраняването им ще улесни съхранението и транспортирането им на открито.

"Можете да съхранявате картофите в кухнята си и да не се притеснявате от излагането им на слънце, което ги кара да произвеждат повече стероидни гликоалкалоиди. След това можете да ги консумирате, когато пожелаете, като по този начин се намалява разхищението на храна", казва Йозвяк.

Вижте още: Какво се случва с тялото ви, когато ядете картофи

Откритията биха могли да позволят използването на други растителни части като листата за храна в среди с ограничено пространство. "За космическото земеделие, където всяка част на растението може да се наложи да бъде ядлива, тези открития са особено обещаващи", каза експертът.

Изследването е публикувано в списанието "Сайънс".

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако не можеш да бъдеш добър пример, ще трябва да станеш ужасно предупреждение.

Катрин Еърд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама