7 неща, за които никоя майка НЕ трябва да се извинява


7 неща, за които никоя майка НЕ трябва да се извинява
Снимка: iStock

Жените, станали наскоро майки, често трябва да се изправят пред предизвикателството да кърмят детето си на публично място, като се надяват никой да не коментира това. За съжаление много хора го намират за възмутително и като майка може да почувствате нужда да се извините за това. Но това не е нещо, за което трябва да се извинявате, защото е нещо естествено и се прави само за доброто на вашето бебе.

Ние смятаме, че НЕ трябва да се срамувате от нещата, които идват с майчинството. И така, ето списък с неща, за които не е нужно да се извинявате.

1. Как и кога храните бебето си

Никой няма право да ви казва как да храните бебето си. Така че не дължите извинение на никого, който смята, че знае от какво се нуждае вашето бебе по-добре от вас. Независимо дали решите да кърмите или вместо това да използвате адаптирано мляко – този избор е само за вас. А що се отнася до това къде храните бебето си, не трябва да се чувствате виновни, че кърмите на обществени места. В края на краищата вашето бебе трябва да яде и не е ваш проблем, ако хората се чувстват неудобно да ви видят как кърмите.

Вижте още: Силна притча за безграничната майчина любов

2. Че нямате много пари

Не е нужно да сте богати, за да можете да отгледате добре дете. Но когато парите са малко, може да почувствате, че детето ви не получава достатъчно от вас. Въпреки това, всичко, от което се нуждае вашето дете, е вашата любов и грижа. И ако имате достатъчно пари, за да ги нахраните и облечете, не се чувствайте така, сякаш се проваляте, ако не им дадете повече играчки, ваканции или определени преживявания.

3. Че имате нужда от време за себе си

След като родите, може да почувствате натиск да прекарвате време с бебето 24/7. И ако някога имате нужда от време насаме, може да се почувствате зле за това - сякаш сте лоша майка. Това обаче просто не е вярно. Всички имаме нужда да отделяме време за себе си от време на време и е разбираемо, че имате нужда от време насаме, за да презаредите.

4. Че къщата ви изглежда разхвърляна

Не ставате внезапно лош човек или лоша майка, ако на пода има играчки или ако в кухнята има мръсни чинии. Грижата за вашето дете може да бъде работа на пълен работен ден, така че не се обвинявайте, ако нямате време или енергия да изчистите всичко. И дори да почистите, детето ви вероятно ще създаде нова бъркотия след няколко минути. Така че не чувствайте необходимост да се извинявате за това. Точно такива са децата.

Вижте още: 10 неща, които никой НЕ ви казва за майчинството

5. Как изглеждате

Не сте длъжни на никого да изглеждате по определен начин. Независимо дали косата ви е разрошена или винаги носите едни и същи стари дрехи - никой няма право да коментира външния ви вид. И не е нужно да бързате да "възстановите тялото си" и да отслабнете веднага щом родите. Обичайте тялото си и факта, че то е успяло да доведе детето ви на този свят.

6. Че гърдите ви текат

Без значение колко често кърмите или колко превръзки за кърмачки имате в сутиена си, от време на време гърдите ви все пак може да протекат. И това е естествен процес, който не можете да контролирате. Така че, ако някой друг има проблем с него, не чувствайте необходимост да се извинявате за това.

7. Че невинаги се чувствате щастливи

Денонощната грижа за детето ви може да бъде физически и емоционално изтощителна и може невинаги знаете какво да правите и да се чувствате безпомощни. Да си майка е изключително трудна работа, така че е добре да не се чувстваш винаги добре.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама