Това ястие съдържа всичко необходимо: паста, парчета пиле в доматен сос, сос бешамел и разтопено сирене. Идеалното ястие за семейна вечеря през уикенда.
Необходими продукти за пастата с пилешко месо:
370 г паста по ваш избор
2 супени лъжици зехтин
3 пилешки гърди, нарязани на малки кубчета
1 лук, нарязан
3 скилидки чесън, счукани
2 чушки, нарязани на кубчета
1 супена лъжица доматено пюре
400 г доматен сос/нарязани домати
сол на вкус
черен пипер на вкус
1 чаена лъжичка риган
1 чаена лъжичка червен пипер
За бешамела:
6 супени лъжици (90 г) масло
3/4 чаша (90 г) брашно
3 чаши (720 мл) мляко, топло
сол на вкус
черен пипер на вкус
1/4 чаена лъжичка индийско орехче
За топинга:
100 г Моцарела, настъргана
100 г сирене Чедър, настъргано
Вижте още: Полезно: Как да познавате качествената паста
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 190C. Пригответе голям съд за печене, оставете настрана.
В голям съд, пълен с вода, добавете 1 супена лъжица сол и оставете да заври.
През това време в голям тиган загрейте зехтина на среден огън. Добавете наситнения лук и запържете за 4-5 минути, добавете счукания чесън и запържете за още 1-2 минути. Добавете пилешките кубчета и гответе, като разбърквате от време на време, докато се сварят, около 5-6 минути. След това прибавете нарязаните на кубчета чушки и гответе 2-3 минути. Добавете доматено пюре, доматен сос, сол, черен пипер, червен пипер, риган и разбъркайте добре. Гответе 3-4 минути и изключете котлона.
Когато водата заври, добавете пастата и гответе до ал денте (1-2 минути по-малко, отколкото в инструкциите на опаковката).
Междувременно направете соса бешамел: в голям тиган разтопете маслото, добавете брашното и разбийте, докато се образува гладка паста, след което гответе за 1 минута. Постепенно добавете топло мляко, като бъркате непрекъснато. Продължете да разбивате на средно силен огън, докато сосът стане гладък и се сгъсти. Разбъркайте със сол, черен пипер и индийско орехче.
Добавете соса към пастата, добавете пилешката смес. Разбъркайте, докато се смесят добре.
Прехвърлете в съда за печене. Поръсете отгоре настъргана моцарела и настърган чедър.
Печете около 25-30 минути, докато станат златисто-кафяви и мехурчета. Оставете леко да се охлади преди сервиране.
Вижте още: Мит или истина: Ето дали преварените макарони са вредни