Ако сте истински любители на шамфъстъкa, трябва да опитате тази рецепта за чийзкейк. Неустоим десерт.
Необходими продукти за чийзкейка с шамфъстък:
За пастата от шамфъстък:
400 грама печени обелени шамфъстъци
За основата:
1/3 чаша (45 г) шамфъстък
160 г бисквити
6 супени лъжици (90 г) масло
За плънката:
4 чаши (900 г) крема сирене
1 чаша (200 г) захар
3/4 чаша (180 г) паста от шамфъстък
4 яйца
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1/4 чаша (60 мл) сметана
1/2 чаша (115 г) заквасена сметана
1½ супени лъжици царевично нишесте
За топинга:
3 супени лъжици (45 г) паста от шамфъстък
120 г бял шоколад
1/4 чаша (60 мл) сметана
За украса:
ситно смлян шам фъстък
Вижте още: Без печене: Чийзкейк барове с тиква
Начин на приготвяне:
Направете паста от шамфъстък:
(тази стъпка не е задължителна – можете да използвате паста, закупена от магазина). Обелете шамфъстъка от черупката. След това ги поставете в чиста кухненска кърпа и разклатете, за да отстраните възможно най-много кожа. Поставете шамфъстъка (350-400 г) в мощен блендер и пасирайте до получаване на гладка и кремообразна смес. Този процес може да отнеме 10-15 минути (в зависимост от вашия блендер), така че бъдете търпеливи. Прехвърлете пастата в купа, ако на този етап пастата е топла, поставете в хладилника.
Вижте още: Класически Ню Йорк чийзкейк (ВИДЕО)
Направете основата:
Загрейте фурната до 160°C.
В кухненски робот натрошете бисквитките и шамфъстъка на фини трохи. Добавете разтопеното масло и разбъркайте, докато се комбинират. Разстелете върху тава с падащо дъно с 23 см диаметър. Пече се 7-8 минути. Оставете настрана, докато правите плънката.
Направете плънката
В голяма купа разбийте крема сиренето и захарта до гладкост. Добавете паста от шамфъстък и разбийте до гладкост. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате, за да се комбинират след всяко добавяне. Прибавете ванилов екстракт, заквасена сметана, сметана, сол и разбийте до гладкост. Добавете царевично нишесте и разбийте, докато се смеси.
Изпечете чийзкейка
Изсипете сместа върху изпечената основа, загладете и печете 45 минути в предварително загрята на 160°C фурна. След това оставете да изстине.
Направете топинга
Разтопете на водна баня или в микровълнова белия шоколад, прибавете вътре сметаната и пастата от шамфъстък. Разбъркайте хубаво до хомогенност, след което залейте изпечения чийзкейк. Загладете и пожелание отгоре украсете с натрошен шамфъстък.