Трябва да опитате този чийзкейк с шамфъстък


Трябва да опитате този чийзкейк с шамфъстък
Снимка: iStock

Ако сте истински любители на шамфъстъкa, трябва да опитате тази рецепта за чийзкейк. Неустоим десерт.

Необходими продукти за чийзкейка с шамфъстък:

За пастата от шамфъстък:

400 грама печени обелени шамфъстъци

За основата:

1/3 чаша (45 г) шамфъстък

160 г бисквити 

6 супени лъжици (90 г) масло

За плънката:

4 чаши (900 г) крема сирене

1 чаша (200 г) захар

3/4 чаша (180 г) паста от шамфъстък

4 яйца

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

1/4 чаша (60 мл) сметана

1/2 чаша (115 г) заквасена сметана

1½ супени лъжици царевично нишесте

За топинга:

3 супени лъжици (45 г) паста от шамфъстък

120 г бял шоколад

1/4 чаша (60 мл) сметана

За украса:

ситно смлян шам фъстък

Вижте още: Без печене: Чийзкейк барове с тиква

Начин на приготвяне:

Направете паста от шамфъстък:

(тази стъпка не е задължителна – можете да използвате паста, закупена от магазина). Обелете шамфъстъка от черупката. След това ги поставете в чиста кухненска кърпа и разклатете, за да отстраните възможно най-много кожа. Поставете шамфъстъка (350-400 г) в мощен блендер и пасирайте до получаване на гладка и кремообразна смес. Този процес може да отнеме 10-15 минути (в зависимост от вашия блендер), така че бъдете търпеливи. Прехвърлете пастата в купа, ако на този етап пастата е топла, поставете в хладилника.

Вижте още: Класически Ню Йорк чийзкейк (ВИДЕО)

Направете основата:

Загрейте фурната до 160°C.

В кухненски робот натрошете бисквитките и шамфъстъка на фини трохи. Добавете разтопеното масло и разбъркайте, докато се комбинират. Разстелете върху тава с падащо дъно с 23 см диаметър. Пече се 7-8 минути. Оставете настрана, докато правите плънката.

Направете плънката

В голяма купа разбийте крема сиренето и захарта до гладкост. Добавете паста от шамфъстък и разбийте до гладкост. Добавете яйцата, едно по едно, като разбивате, за да се комбинират след всяко добавяне. Прибавете ванилов екстракт, заквасена сметана, сметана, сол и разбийте до гладкост. Добавете царевично нишесте и разбийте, докато се смеси.

Изпечете чийзкейка

Изсипете сместа върху изпечената основа, загладете и печете 45 минути в предварително загрята на 160°C фурна. След това оставете да изстине.

Направете топинга

Разтопете на водна баня или в микровълнова белия шоколад, прибавете вътре сметаната и пастата от шамфъстък. Разбъркайте хубаво до хомогенност, след което залейте изпечения чийзкейк. Загладете и пожелание отгоре украсете с натрошен шамфъстък.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама