Тази салата е зимна витаминозна бомба


Тази салата е зимна витаминозна бомба
Снимка: Istock

Тази салата е с богатото съдържание на омега-3 мастни киселини и витамин D, което я прави отлична храна за сърцето, укрепва костите, поддържа нормално кръвно налягане, кръвообращение и дори подобрява общото настроение.

Необходими продукти за зимна салата:

кейл

1 краставица

сьомга

нахут, консервиран или варен

сок от половин лимон

сол - на кус

черен пипер - на вкус

зехтин - на вкус

За топинга:

шепа слънчогледови семки

шепа тиквени семки

За дресинга:

1 с.л. тахан

5 с.л. зехтин

сок от половин лимон

сол, черен пипер, кимион - на вкус

Вижте още: Зимно изкушение: Яхния с кайма и зеле

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 200 градуса.

Сьомгата се измива със студена вода и след това се подсушава с кърпа, за да попие водата и да се изсуши максимално. Поставя се в тигана, и се добавя малко зехтин. Залейте сьомгата със сока на половин лимон. Слагат се и подправките - сол и черен пипер.

Печете в предварително загрята фурна за 25-30 минути до хрупкава коричка. 

През това време пригответе зеленчуците. Нарежете ги на тънки ивици и добавете в дълбока купа. Сложете около една шепа нахут и краставицата нарязана на кръгчета.

В малка купа добавете всички съставки за дресинга и разбъркайте добре, докато се смесят и станат гладки. Ако е твърде гъсто, добавете още зехтин.

Добавете дресинга за салата и разбъркайте добре, за да покрие всички съставки.

За топинга – добавете семената в малък тиган с незалепващо покритие. Не е необходимо да добавяте мазнина.

Оставят се да се пекат на ниска температура или за по-бързо на по-висока. Когато започнат да миришат и добият приятен златист цвят – значи са готови.

Добавете сьомгата към салатата и препечени семена и салатата е готова.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама