Тази салата е с богатото съдържание на омега-3 мастни киселини и витамин D, което я прави отлична храна за сърцето, укрепва костите, поддържа нормално кръвно налягане, кръвообращение и дори подобрява общото настроение.
Необходими продукти за зимна салата:
кейл
1 краставица
сьомга
нахут, консервиран или варен
сок от половин лимон
сол - на кус
черен пипер - на вкус
зехтин - на вкус
За топинга:
шепа слънчогледови семки
шепа тиквени семки
За дресинга:
1 с.л. тахан
5 с.л. зехтин
сок от половин лимон
сол, черен пипер, кимион - на вкус
Вижте още: Зимно изкушение: Яхния с кайма и зеле
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 градуса.
Сьомгата се измива със студена вода и след това се подсушава с кърпа, за да попие водата и да се изсуши максимално. Поставя се в тигана, и се добавя малко зехтин. Залейте сьомгата със сока на половин лимон. Слагат се и подправките - сол и черен пипер.
Печете в предварително загрята фурна за 25-30 минути до хрупкава коричка.
През това време пригответе зеленчуците. Нарежете ги на тънки ивици и добавете в дълбока купа. Сложете около една шепа нахут и краставицата нарязана на кръгчета.
В малка купа добавете всички съставки за дресинга и разбъркайте добре, докато се смесят и станат гладки. Ако е твърде гъсто, добавете още зехтин.
Добавете дресинга за салата и разбъркайте добре, за да покрие всички съставки.
За топинга – добавете семената в малък тиган с незалепващо покритие. Не е необходимо да добавяте мазнина.
Оставят се да се пекат на ниска температура или за по-бързо на по-висока. Когато започнат да миришат и добият приятен златист цвят – значи са готови.
Добавете сьомгата към салатата и препечени семена и салатата е готова.