Солено срещу несолено масло: какво да използвате и кога


Солено срещу несолено масло: какво да използвате и кога
Снимка: iStock/Guliver

Не всички видове масло са еднакви и най-често срещаните разновидности са солено и несолено масло. Разликата между тях е проста (спойлер: това е сол!), но си струва да разберете как солта влияе на маслото, за да можете да станете по-добри готвачи и пекари.

Какво е солено масло?

Соленото масло е точно това, което звучи: масло с добавена към него сол по време на производствения процес. Количеството сол в соленото масло зависи от марката, но е около ¼ чаена лъжичка на пръчка (½ чаша) масло. Висококачественото солено масло трябва да има богат и кремообразен вкус, с балансирана соленост. Тъй като солта действа като консервант, соленото масло има по-дълъг срок на годност от несоленото. Ако обичате да държите масло със стайна температура на плота си, за да намажете препечен хляб, соленото масло е добър избор както за дълготрайност, така и за вкус.

Какво е несолено масло?

Несоленото масло е просто масло без добавена сол. Има чист, свеж вкус, който подчертава качеството на маслото. Пекарите обикновено предпочитат несолено масло за по-голям контрол върху вкуса и текстурата на печива. Несоленото масло също е идеално за пикантни рецепти, където искате да не прекалявате със съдържанието на сол.

Солено масло срещу несолено масло

Въпреки че единствената разлика между соленото и несоленото масло е съдържанието на сол, независимо дали дадено масло съдържа или не сол, оказва влияние върху вкуса и ефекта на маслото в рецептите. Несолено масло ви позволява да имате повече контрол върху нивото на соленост в ястието. Липсата на сол също може да помогне да се гарантира, че изпеченото изделие има леки, нежни трохи.

Соленото масло има по-дълъг срок на годност от несоленото поради наличието на сол, естествен консервант. Това означава, че соленото масло е по-безопасен избор за съхранение на стайна температура за кремообразно масло за мазане. Солта подобрява вкуса на маслото, което го прави изключително вкусно, намазано с пресен, топъл хляб или кифлички.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Независимо дали приемат, или отказват, жените изпитват еднакво удоволствие от това, че са искани.

Овидий

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама