С българските кулинарни навици рецептата за ризото с тиква звучи по-скоро като рецепта за десерт. Истината обаче е, че е изненадващо, лесно и бързо за приготвяне основно ястие, което може да е в центъра на всяка изискана вечеря!
Необходими продукти:
1 чаена чаша ориз
1 глава лук
4 супени лъжици краве масло
1/2 чаена чаша бяло вино
200 грама тиква
1/3 чаена лъжица черен пипер
4 листа салвия (градински чай)
50 грама пармезан
Начин на приготвяне:
100 грама от тиквата сварявате и пюрирате, а останалите 100 грама тиква нарязвате на ситни кубчета. В дълбок тиган, или тенджера, загрявате 2 супени лъжици от кравето масло, след което изсипвате в него ситно нарязания лук и бъркате докато омекне. Добавяте ориза и нарязаната на кубчета тиква и задушавате за още няколко минути. Добавяте ½ чаена лъжица сол, черния пипер и салвията.
Както всеки път, когато приготвяте ризото и при ризотото с тиква добавяте течността малко по малко. Първо добавяте виното и бъркате докато оризът го абсорбира напълно. Малко по малко добавяте и около 2 1/2 чаени чаши вода, като всеки път добавяте по 1/2 чаена чаша и бъркате докато водата се поеме напълно. Накрая добавяте останалото масло, настъргания пармезан и пюрираната сварена тиква и варите още минута-две.
Източник: supichka.com