А ако ви кажем, че яденето на супа през лятото не е истинска лудост, а освежаващ и лек вариант за обяд? По-долу са представени 10 фантастични рецепти за летни супи, всяка от които е стъпка напред от скромното гаспачо. Някои са топли, други студени, но всички са вкусни.
Ако идеята за охладена супа ви притеснява, рецептата на River Cottage за супа с подправки от кресон и кисело мляко е идеалното начало. Деликатен бульон, сварен и охладен, и пасиран в блендер с кресон, гарам масала и обикновено кисело мляко, тази супа е не само освежаваща, но и с вкус, който сякаш ви прави по-здрави.
Чудесна студена супа за гости е ледената супа от краставици с трохи от фета на Анди Уотърс, която гарантирано ще ви впечатли. Тя е само от краставици, кориандър и мента, разбити до течност и оживени с оцет и табаско, но е вкусна и изглежда като картина.
Стъпка по-нататък е рецептата на EatingWell за охладена супа от пъпеш. Тя също съдържа краставица, но звездата тук е пъпешът, подправен със сок от лайм, портокалов сок, джинджифил и пролетен лук. Можете да използвате всякакъв вид пъпеш, може да се използва и диня.
Рецептата на Serious Eats за ajo blanco; "бяло гаспачо", приготвено с хляб, бадеми и чесън. За студена супа тя е изключително богата и успокояваща. Освен това е солидна, което не може да се каже за много охладени супи. Перфектна алтернатива на традиционното гаспачо.
Naengmyeon - студена корейска супа с юфка. Рецептата на Korean Bapsang е като от учебник. Приготвя се от нулата, така че ще трябва да сте готови да откриете корейски репички и круши, но усилията си заслужават. За да запазите хладнината, накрая хвърляте шепа кубчета лед.
Ако до този момент сте изпаднали в ярост, защото сте супаджия и изисквате всяка супа да се сервира гореща, успокойте се. Не е задължително всички летни супи да са ледено студени; някои от тях са просто леки бульони, приготвени от сезонни съставки. Лятната минестроне на Фелисити Клоук е идеалният пример за това. Това е топла супа, приготвена с добавяне на тиквички, бял боб и аспержи, и е достатъчно лека, за да не се чувства като наказание в горещ ден.
По същия начин kesäkeitto е традиционна финландска лятна супа (също сервирана топла) от картофи, моркови, грах и сметана. Още по-добре е, че се приготвя изключително лесно. Не се налага задушаване или пасиране, а просто много добри съставки, приготвени заедно по едно и също време. Рецептата на Food and Journey е отличен пример за това.
Рецептата на Анна Джоунс за кокосов бульон с юфка от елда и лайм има сходна основа с naengmyeon, тъй като е супа от юфка, но тази не е студена. В нея има кокосово мляко. Има лимонова трева. Има листа от лайм, чили и кориандър. Това е експлозия, при това изключително красива.
Рецептата на The Full Helping за тайландска супа от моркови, кокос и лимонова трева е подобна, но с няколко важни промени. Това е предимно супа от моркови, богата, оранжева и гъста като биск, което я прави малко по-удобна. Второ, тя се сервира добре както топла, така и студена.
Рецептата на Йотам Отоленги за супа от пилешко месо и мътеница, която умело съчетава топло и студено. Самата супа е елегантна и проста - има картофи и лимонова кора и поръсена със сумак, но не и много други неща - но се поднася с горещо, изпържено пиле. Това е Отоленги, така че пилето е прекрасно крехко, поднесено с това, което по същество е най-добрият сос на KFC в света., The Guardian