Авокадото е култивирано за първи път в Южно Мексико преди около 10 000 години и едно от популярните му имена в началото на XX век е "алигаторска круша". То се използва в много рецепти, но ако има една, която да го е направила глобален хит, това е гуакамоле (авокадо, морска сол и лимонов сок). То се предлага като предястие или салата и има няколко различни вида:
Гуакамоле с магданоз
Ако ви е прекалено безлично само авокадо, съвсем спокойно може да добавите и магданоз. Става много леко и приятно предястие.
Гуакамоле с печен чесън
Пасирайте авокадо с няколко скилидки печен чесън. Ще надмине всичките ви очаквания.
Гуакамоле с много подправки
Ако обичате комбинация от силно ароматни вкусове, то може да добавите спокойно кориандър и кимион.
Свежо гуакамоле
Нарежете на ситно авокадо, зелени чушки и домати, комбинирани със зехтин, лимон и кориандър. Размачкайте сместа, но не пасирайте, за да може да усещате парченца.