Едно от традиционните ястия, които трябва да присъстват на трапезата на Бъдни вечер за постни сарми. Ето и нашето предложение...
Необходими продукти:
Около 40 пресни или консервирани лозови листа
1 ч.ч. (от 250 мл) ориз
2 глави лук
4-5 с.л. зехтин за готвене (или олио)
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. ситно нарязан пресен джоджен (или 1-1 ½ ч.л. сух джоджен)
2 с.л. ситно нарязан копър
сока от 1 лимон
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно. Загрейте мазнината и сотирайте лука, докато започне да става "прозрачен", прибавете ориза и запържете при непрекъснато разбъркване за около минута. Добавете 1 ч.ч. вода. сол, черен пипер на вкус и оставете да се задушава на тих огън, докато ориза поеме водата.
Оттеглете от огъня. Добавете ситно нарязаните джоджен и копър. Разбъркайте, за да се разпределят подправките равномерно.
Върху плоска чиния или върху кухненската дъска за рязане, разстелете лозово листо, сложете в горния му край от плънката и завийте стегнато. Сложете сърмата в тенджера, чието дъно сте застелили с лозови листа. Повторете процедурата, до изчерпване на плънката и листите. Нареждайте сърмичките плътно една до друга в тенджерата, ако е необходимо и на няколко реда. Похлупете наредените в тенджерата сърми с чиния. Залейте с лимоновия сок и толкова вода, колкото да покрие сърмите. Похлупете и варете - отначало на по-силен огън, докато заврат, после намалете на тих огън и варете до готовност. Обикновено, около 40 минути са достатъчни.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com