Вкусно агнешко за великденската трапеза.
Необходими продукти:
1 агнешко бутче
5 връзки пресен лук
3 връзки пресен чесън
1 връзка магданоз
5 с.л. ситно нарязан пресен джоджен
200 мл. доматен сок
4-5 с.л. олио (или зехтин за готвене)
черен пипер и сол на вкус
за намазване на бутчето:
3-4 ч.л. горчица
1-2 равни ч.л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
2 с.л. олио (или зехтин за готвене)
Начин на приготвяне:
Посолете агнешкото бутче, намажете го с горчицата, поръсете го с червения пипер и с черен пипер на вкус. Накрая го полейте с олиото (зехтина). Оставете го да престои така намазано поне 30 минути.
В това време, почистете, измийте и нарежете пресния лук и чесън. Сложете ги в голяма тава, прибавете нарязания магданоз и джоджен. Залейте с доматения сок, прибавете олиото (или зехтина за готвене). Поръсете с малко черен пипер. Сложете в тавата агнешкото бутче и покрийте тавата с фолио за печене.
Печете в предварително загрята до 220 градуса фурна около 40 минути, след това намалете до 190 градуса и печете още около 40 минути. После махнете фолиото и печете още около 30-40 минути или до пълна готовност на месото и златисто кафява коричка.
Подходяща гарнитура към ястието е ориз.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.com