Обикновено трябва да изберете - бели картофи или сладки картофи, но с тази рецепта получавате и двете. Ще имате неустоимо вкусно ястие - меко в средата и хрупкаво по краищата. Макар че отнема известно време да го наредите, няма нищо трудно, а резултатът определено си заслужава.
Необходими продукти за запечените картофи:
6 стръка мащерка, плюс листа за сервиране
7 супени лъжици масло, нарязано на парчета
2 скилидки чесън, счукани
1½ чаени лъжички сол
¼ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
3 средни картофа (общо около 700 г)
2 средни сладки картофа (общо около 500 г)
Вижте още: Колко дълго да варите картофите за картофена салата
Начин на приготвяне:
Натъркайте мащерката между пръстите ви, за да освободи масла, след което я поставете в тиган. Прибавете маслото, чесъна, солта и черния пипер. Гответе на среден огън, разбърквайки често, около 3-4 минути. Отстранете от котлона. Оставете да престои 15 минути.
Междувременно загрейте фурната на 200 градуса. Тънко нарежете картофите, можете да използвате белачка за картофи или ренде.
Отстранете клончетата от маслото и ги изхвърлете. Запазете 1 супена лъжица билково масло в малка купа и оставете настрана.
Намажете подходяща тава с билковото масло. Наредете дъното с двата вида картофи, започвайки от средата и работейки навън в концентрични кръгове, припокриващи се резени.
Щедро намажете отгоре с билковото масло. Повторете с останалите картофи.
Загрейте тавичката на средно-висока степен, докато сместа цвърчи, 2 до 4 минути. Внимателно покрийте с алуминиево фолио и след това прехвърлете във фурната и печете за 15 минути.
Отстранете фолиото. Продължете да печете, още около 45 минути. Трябва да има хубав загар и мек център. Отстранете от фурната, намажете с останалото масло, след което отново върнете във фурната за 5 минути.
Нека да изстине за 15 минути, преди да сервирате с пресни стръкчета розмарин.