Плътни морковени пастички, покрити с пухкав, деликатен крем с аромат на Бейлис и днинджифил.
Необходими продукти:
за блата:
1 ч.ч. настъргани на едро моркови
125 гр масло
2 яйца на стайна температура
сокът от един портокал
1 ч.ч. кафява захар
2 ½ ч.ч. брашно от лимец или бяло
1 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
1 пакетче бакпулвер
за крема:
1 кутия крем сирене Филаделфия
1 кофичка заквасена сметана
2-3 супени лъжици пудра захар – пожелание, ако търсите допълнителна сладост в крема. В блата има доста захар и може и да пропуснете.
50 мл Бейлис
кокосови стърготини за поръсване
няколко парчета захаросан джинджифил
Начин на приготвяне:
Смесете брашното с канелата, индийското орехче и бакпулвера.
Рендосайте на едро морковите и ги задушете на слаб огън в маслото, докато омекнат. Дръпнете и оставете да изстинат.
През това време разбийте яйцата със захарта. Добавете портокаловия сок. Сипете охладените моркови. Разбъркайте. Постепенно прибавете и брашното, бъркайки с дървена лъжица или с миксера на бавна скорост.
Изсипете сместа в намазнена форма за торта. Покрийте дъното с хартия за печене, изрязана по дъното.
Тук е моментът да вземем решение - дали правим торта или пастички.
Изсипах сместа в много голяма форма около 30 см диаметър. В резултат на което се получи много тънък блат, който не можах да разрежа на поне два по-тънки, за да сглобя торта.
Ако все пак искате торта, изпечете блата в по-малко форма – около 18 см. Ще бухне повече и ще може да го разделите на две.
Печете на 160 градуса Целзий около 30 минути в голямата тава и 40-50 в малката. Най-добре след 30 минута проверете с клечка – боднете блата по средата, ако клечката е суха значи е готов. Извадете и оставете за 5 минути в тавата. След това внимателно отворете пружината и обърнете блата върху решетка. Изчакайте да изстине напълно.
Приготвяне на крема:
Разбийте крем сиренето със сметаната, Бейлиса и захарта. За тортата добавете двойно количесто сирене. Ако правите торта разделете блата на две. Половината, с гладкото дъно, оставете за отгоре.
Поставете горната половина във формата и затворете пружината. Покрийте с половината количество крем. Поставете отгоре другата част, с гладката страна нагоре и покрийте с останалия крем. Разпределете равномерно и поръсете с кокос и нарязания наситно джинджифил.
Оставете да престои в хладилника за една нощ – време достатъчно да се стегне и да се смесят ароматите. Преди сервиране, отворете пружината и преместете тортата в поднос.
Ако правите пастички, пак сложете блата във формата и затворете пружината. Намажете обилно с крем, така че да се образува дебел, равномерен слой. Поръсете с кокос и парченца джинджифил. Оставете в хладилника отново за една нощ.
След това нарежете на малки ромбове или квадрати и сервирайте.
Източник: sundaybakeclub.com