Огретен с карфиол


Огретен с карфиол

Обикновено сме свикнали да свързваме огретените само с картофи, но днес ви предлагаме да ги замените с карфиол. Резултатът е наистина супер вкусен.

Необходими продукти:

5 супени лъжици масло

1 ситно нарязан стар лук

1 нарязана малка глава чесън

1/4 чаша бяло брашно

1 1/2 чаша пълномаслено прясно мляко

1/2 чаша сметана за готвене

1/4 чаена лъжичка индийско орехче

сол и черен пипер на вкус

2 глави карфиол, разделени на малки розички

1 чаша натрошено по-безсолно сирене

3/4 настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Загрейте печката на 200 градуса.

В средна тенджерка сложете 1 супена лъжица масло и пуснете на средна температура. Добавете лука и задушавайте, докато стане полупрозрачен, около 4-5 минути. Добавете чесъна и гответе още 1 минута. Прибавете останалите 3 супени лъжици масло и след като се разтопи, добавете и брашното. Постоянно бъркайте, докато сместа придобие златеникав цвят, около 2-3 минути 

Постепенно прибавете млякото и сметаната, които предварително са леко загряти. Разбъркайте много добре, за да не се образуват бучки. Овкусете соса с индийско орехче, сол и черен пипер. Добавете карфиола и задушете 2-3 минути. След това изсипете всичко в намаслена тавичка, натрошете сирене и настържете кашкавал отгоре.

Печете около 35-40 минути. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Вземете разбитото си сърце и го превърнете в изкуство.

Кари Фишър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама