Новогодишна баклава с ръчно точени кори


Новогодишна баклава с ръчно точени кори
Снимка: iStock

Вижте как да си приготвите баклава за новогодишната трапеза.

Необходими продукти:

1 кг брашно (5 ч.ч.)

250 мл разтопено масло (1 1/4 ч.ч.)

1 яйца

щипка сол

400 гр счукани орехи (2 ч.ч.)

400 гр захар (2 ч.ч.)

400 мл вода (2 ч.ч.)

1/2 лимон

2 ванилии

Начин на приготвяне:

От брашното, водата, яйцето, 1 лъжица мазнина и 1 щипка сол се замесва тесто, което се разделя на 10 топки, които се разточват на кори. Всяка разточена кора се навива на точилката и се събира с двете ръце към средата ѝ, след което се изважда внимателно, разгъва се, като се внимава да се запазят образуваните плисета, и се оставя да позасъхне. Поръсва се с масло и със счуканите орехи и внимателно се навива успоредно на плисетата. Нарязва се на малки парченца, които се нареждат в тава, намазана с мазнина.

Пече се до зачервяване. Изважда се от фурната и се оставя да изстине. След това се залива с леко охладения сироп, приготвен от захарта, водата, сока от лимона и ванилията. Хубаво е да се остави да попие поне 5-6 часа, преди да се сервира. По желания може да украсите с натрошени орехи или шамфъстък.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Няма нищо благородно в това да бъдеш по-високо от другия. Истинско благородство има тогава, когато човек застава над предишното си Аз.

Ърнест Хемингуей

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама