Вижте как да си приготвите баклава за новогодишната трапеза.
Необходими продукти:
1 кг брашно (5 ч.ч.)
250 мл разтопено масло (1 1/4 ч.ч.)
1 яйца
щипка сол
400 гр счукани орехи (2 ч.ч.)
400 гр захар (2 ч.ч.)
400 мл вода (2 ч.ч.)
1/2 лимон
2 ванилии
Начин на приготвяне:
От брашното, водата, яйцето, 1 лъжица мазнина и 1 щипка сол се замесва тесто, което се разделя на 10 топки, които се разточват на кори. Всяка разточена кора се навива на точилката и се събира с двете ръце към средата ѝ, след което се изважда внимателно, разгъва се, като се внимава да се запазят образуваните плисета, и се оставя да позасъхне. Поръсва се с масло и със счуканите орехи и внимателно се навива успоредно на плисетата. Нарязва се на малки парченца, които се нареждат в тава, намазана с мазнина.
Пече се до зачервяване. Изважда се от фурната и се оставя да изстине. След това се залива с леко охладения сироп, приготвен от захарта, водата, сока от лимона и ванилията. Хубаво е да се остави да попие поне 5-6 часа, преди да се сервира. По желания може да украсите с натрошени орехи или шамфъстък.