Нещо различно, но много вкусно - сочна морковена торта с киноа.
Необходими продукти:
200 г белени бадеми
1 и 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. сварена и охладена киноа
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
1/2 ч.л. индийско орехче
1 ванилия
щипка сол
5 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар
1/4 ч.ч. зехтин
3 ч.ч. рендосани моркови (4 големи моркова)
2 шепи стафиди
1 капачка Ром
продукти за крема:
350 г крема сирене
150 г меко масло
6-7 с.л. сироп от агаве или мед
цветни, захарни топчета и сърчица за украса
Начин на приготвяне:
Сварете киноата във вода, в съотношение киноа: вода - 1:2. Охладете я напълно.
Загрейте фурната на 175 градуса.
Смелете бадемите и ги сложете в купа. Добавете останалите сухи съставки - брашното, сварената и охладена киноа, канелата, содата, индийското орехче, солта и ванилията и разбъркайте добре.
Рендосайте 3 ч.ч. моркови.
Накиснете стафидите в Рома.
В друга купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете зехтина и рендосаните моркови. Разбъркайте добре и излейте сместа при сухите съставки. Бъркайте до хомогенност с лъжица.
Покрийте тава с хартия за печене. Поставете ринг и излейте сместа в него. Изпечете блата за 25-30 минути, до готовност, докато клечка, забодена в него излиза без полепени трохи. Блатът остава леко влажен от морковите. Оставете го напълно да се охлади.
В купа смесете съставките за крема - крема сиренето, мекото масло и сиропа от агаве и разбийте с миксер.
Внимателно прекарайте назъбен нож за хляб по средата на блата, за да го разрежете на два блата.
Обърнете първия блат върху поднос, така че да остане с отрязаната страна нагоре, така ще поеме по-добре крема. Покапете малко от рома, в който са накиснати стафидите. Намажете блата с 1/2 от крема. Поръсете обилно със стафиди. Покрийте с втория блат, като отново оставите отрязаната страна отгоре. Покапете с малко Ром и намажете с втората част от крема. Декорирайте със захарните топчета и сърчица.
Тортата е най-вкусна, след като престои 1-2 дни в хладилник, за да поеме ароматите и блатовете да се напоят хубаво от крема.
Източник: vkusnoteka.bg