Морковена торта с киноа


Морковена торта с киноа

Нещо различно, но много вкусно - сочна морковена торта с киноа.

Необходими продукти:

200 г белени бадеми

1 и 1/4 ч.ч. брашно 

1 ч.ч. сварена и охладена киноа

1 ч.л. сода

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. индийско орехче

1 ванилия

щипка сол

5 яйца

1/2 ч.ч. кафява захар

1/4 ч.ч. зехтин

3 ч.ч. рендосани моркови (4 големи моркова)

2 шепи стафиди

1 капачка Ром

продукти за крема:

350 г крема сирене

150 г меко масло

6-7 с.л. сироп от агаве или мед

цветни, захарни топчета и сърчица за украса

Начин на приготвяне:

Сварете киноата във вода, в съотношение киноа: вода - 1:2. Охладете я напълно.

Загрейте фурната на 175 градуса.

Смелете бадемите и ги сложете в купа. Добавете останалите сухи съставки - брашното, сварената и охладена киноа, канелата, содата, индийското орехче, солта и ванилията и разбъркайте добре.

Рендосайте 3 ч.ч. моркови.

Накиснете стафидите в Рома.

В друга купа разбийте яйцата, заедно със захарта. Добавете зехтина и рендосаните моркови. Разбъркайте добре и излейте сместа при сухите съставки. Бъркайте до хомогенност с лъжица.

Покрийте тава с хартия за печене. Поставете ринг и излейте сместа в него. Изпечете блата за 25-30 минути, до готовност, докато клечка, забодена в него излиза без полепени трохи. Блатът остава леко влажен от морковите. Оставете го напълно да се охлади.

В купа смесете съставките за крема - крема сиренето, мекото масло и сиропа от агаве и разбийте с миксер.

Внимателно прекарайте назъбен нож за хляб по средата на блата, за да го разрежете на два блата.

Обърнете първия блат върху поднос, така че да остане с отрязаната страна нагоре, така ще поеме по-добре крема. Покапете малко от рома, в който са накиснати стафидите. Намажете блата с 1/2 от крема. Поръсете обилно със стафиди. Покрийте с втория блат, като отново оставите отрязаната страна отгоре. Покапете с малко Ром и намажете с втората част от крема. Декорирайте със захарните топчета и сърчица.

Тортата е най-вкусна, след като престои 1-2 дни в хладилник, за да поеме ароматите и блатовете да се напоят хубаво от крема.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама