Вкусът на салатата е страхотен за всеки любител на морската храна. Всъщност, тази салата съвсем спокойно може да послужи и за лек обяд или вечеря, придружена с чаша бяло вино.
Необходими продукти за 8 порции:
около 400 гр филе от сьомга
около 400 гр белени скариди
около 300 гр чери домати (или обикновени)
1 глава червен лук
спанак и два-три вида зелени салати
1 с.л. зехтин
за дресинга:
около 120 мл зехтин
2 ч.л. горчица
1 с.л. мед (да не е захаросан)
2 с.л. оцет балсамико
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Загрейте в тиган 1 с.л. зехтин и поставете в тигана филето от сьомга. Гответе първо от едната страна около 5 минути и после от другата страна около 5 минути или докато рибата стане готова. Извадете я внимателно с шпатула от тигана и я поставете върху кухненска хартия, за да попие излишната мазнина. Оставете я да изстине и я нарежете на парчета.
В мазнината, в която сте приготвили сьомгата запържете за няколко минути скаридите. Извадете ги от тигана и ги оставете да изстинат.
Обелете червения лук и го нарежете на тънки колелца.
Можете да подберете и използвате любимите за вас салати. Аз използвах крехки листа спанак, рукола и от "червените" зелени салати. Сложете салатения микс в салатно плато, прибавете колелцата червен лук, чери доматите нарязани на половинки (или обикновени домати нарязани на полумесеци), парчетата сьомга и скаридите.
В малко бурканче смесете съставките за дресинга, затворете го с капачка и разклатете енергично, като шейкър за 1-2 минути.
Залейте салатата равномерно с дресинга, непосредствено преди сервиране, като предварително отново разклатите бурканчето за кратко.
Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg