В сезона на зелето няма как да минем без поне едно ястие на седмица, приготвено с него. Дали ще е главният герой в рецептите, или не, няма никакво значение – важното е да присъства в диетата ни, защото в него се съдържа повече витамин Ц, отколкото в цитрусови плодове като лимоните и портокалите. Едно от хубавите неща на зелето е, че то е нискокалорично, което го прави идеалната храна за всякакви диети и хранителни режими. То обаче съдържа повече въглехидрати и тук идва въпросът – как да го включим в дневното си меню, ако спазваме кето диета? А отговорът е повече от прост – много лесно?
Вижте още: Зеле с яйца на тиган: Бюджетна и бърза вечеря
Рецепта за кето зеле
Продукти:
- ½ кг зеле
- 1 връзка зелен лук
- 100 г масло
- 150 г кашкавал/гауда/чедър
- 300 мл течна сметана
- 100 г заквасена сметана
- 150 г крема сирене
- смлян черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрее на 200 градуса. Започнете с рязането на зелето и зеления лук, а през това време разтопете маслото на не много силен огън. След като то се е загряло, изсипете зелето и лука при него за 10-тина минути, докато зелето омекне.
Добавете готварската, заквасената сметана, крема сиренето и подправките към вече омекналото зеле и разбъркайте. Оставете сместа да покъкри на средна температура, докато не се сгъсти и не придобие кремообразна консистенция. Накрая изсипете сместа в тава за печене и поръсете с настърган кашкавал. Печете във фурната, докато кашкавалът не придобие лек загар.