Картофите са отлична и разнообразна добавка към менюто ни, а освен това могат да бъдат и основно ястие. Няма да наблягаме (за момента) върху многобройните им хранителни свойства, които са безспорни, но ще се съсредоточим днес върху различен начин на приготвянето им, като например готвене на картофи в микровълнова: те се приготвят сами, така че можете да посветите времето си на други задачи.
Подготовка
Първо трябва да изберем вида картофи, с които ще работим: Monalisa или Kennebec са подходящи сортове за обработка по този начин. Ако не познавате сортовете, поинтересувайте се кои от тях се използват за готвене или пържене (такива са ни нужни), но не и за печене. Ще сложим картофите с люспите, защото така ще са по-сочни.
След това увийте картофите в найлоново фолио, като ги обърнете поне три пъти, за да се съхрани влагата в тях, а готвенето да се осъществи равномерно. Ключово е влагата да не се губи, тъй като парата ще бъде това, в което се приготвят картофите.
Разрежете картофите
Един от начините да ги приготвите е да ги оформите на резени. За целта нарязваме картофите по най-подходящия за нашата чиния начин. Можем да ги направим и на кубчета или пръчици. Равномерно поръсваме с малко сол. Поставяме ги в съд, покриваме го с прозрачно фолио и правим дупчици по повърхността му с вилица или нож.
После ги слагаме в микровълновата за около 7-8 минути на максимална мощност. След като времето изтече, трябва да оставим картофите да починат още около 2 минути. Имаме възможност да ги полеем с малко олио, сладък червен пипер или каквото най-много ви харесва. Внимавайте, когато изваждате картофите от микровълновата – оставете ги да изстинат за малко. Ако перифразираме приятел готвач, картофът е добра, но враждебна храна: когато си мислите, че е достатъчно топъл за ядене, вътре ври.
Пригответе ги цели
В този случай, за да сготвим картофи в микровълнова, първо трябва да ги набодете сурови с клечка за зъби или с шиш. Целта е да се приготвят много по-добре вътре и да се избегне тяхното експлодиране в микровълновата, ако надхвърлим необходимото време. Колкото и изкушаващо е да видите какво би станало, ако "гръмнат", не го допускайте.
След това слагаме картофите в съд или ги увиваме в прозрачно фолио, за да не излиза парата. Тук времето за готвене и температурата ще бъдат от съществено значение. Така че ще ги готвим на 700W на две смени по 5 минути с разстояние от 1 минута между едната и другата.
Времетраенето ще зависи и от размера на картофите. Посочените минути са за средни картофи. Ако са по-големи, можем да включим трета смяна на готвене от 3 минути. Ако картофите са по-малки, можем да готвим на две смени по 4 минути.
След като са готови, можем да направим с тях каквото пожелаем: да ги нарежем на филийки, да ги запържим в тиган, а пък с малко масло или горещо мляко и малко олио можем да приготвим вкусно картофено пюре, което да придружава всяко ястие с месо или риба.
За да сте винаги сигурни, че рецептите ще ви се получат така, както очаквате, имате нужда от надеждни уреди. ТУК може да разгледате богатото разнообразие от качествени фурни на немската компания Teka. С тях ще бъдете кулинарен корифей!