Един вкусен десерт за любителите на сиропирани десерти.
Необходими продукти:
1 пакет кори за баклава
150 г масло
За сиропа:
2 ч.ч. захар
2 1/2 ч.ч. вода
резен лимон
1 ванилия
За плънката:
1 ч.ч. прясно мляко
2 1/2 с.л. грис
1 ванилия
150 г орехи
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя сиропът, който се оставя да се охлади.
След като млякото заври, към него се прибавя грисът, който се бърка до сгъстяване. Накрая се слага ванилията.
Всяка кора се маже с масло и се подреждат една върху друга. Последната кора не се маже, режат се квадрати, колкото за 20 броя, и се слага само плънката от грис и орехи, след което се сгъват на две.
Готовите парчета отгоре се мажат с масло и се пекат на 180 гр около 30 минути.
Топлата баклава се залива със студения сироп.