Ключът към перфектното приготвяне на вашата сьомга е в марината! Да, мариноването на рибата може да ѝ придаде допълнителен вкус. Но това, което е важно да запомните е, че за разлика от месото, рибата трябва да се маринова само за около 30 минути до един час.
Eто 3 подходящи маринати за сьомга:
С лимон
Съставки за маринатата с лимон:
2 филета от сьомга
2 скилидки чесън (смлян)
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица лимонов сок
1 чаена лъжичка дижонска горчица
2 с. л. ситно нарязан магданоз
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
В купа добавете зехтин, лимонова кора, лимонов сок, сол, черен пипер и смлян чесън. Смесете добре. След това нанесете щедро тази смес върху вашите филета от сьомга и ги поставете в същата купа, оставете покрити за 30 минути до един час на стайна температура.
Вижте още: Става за 15 минути: Сьомга с мед и чесън
2. С масло и чесън
Съставки:
1 килограм сьомга, нарязана на 4 парчета
зхтин 1 с.л
Сол и черен пипер на вкус
3 скилидки чесън (смлени)
4 супени лъжици масло
1 супена лъжица лимонов сок
1/2 ч. л. лимонова кора
2 чаени лъжички ситно нарязан пресен магданоз за гарнитура
Приготвяне:
В купа добавете разтопеното масло, лимоновия сок, лимоновата кора, солта и парченцата смлян чесън. Смесете добре.
Подсушете сьомгата с хартиена кърпа, след това поръсете със зехтин (втрийте навсякъде с върха на пръстите си) и подправете обилно със сол и черен пипер. Печете сьомгата на среден огън за около 8 минути, обърнете и печете на скара още 4-6 минути.
Свалете сьомгата от котлона и незабавно намажете с лъжица масло от лимон и чесън и сервирайте, докато маслото се разтопи. Наслади се!
Вижте още: Експерти: Ето коя е най-полезната и най-вредната риба
С мед
Съставки:
2 филета от сьомга
1 супена лъжица мед
1 скилидка чесън, смлян
2 супени лъжици соев сос с ниско съдържание на натрий
1 супена лъжица лимонов сок
1 супена лъжица зехтин
Приготвяне:
Добавете 2 супени лъжици соев сос, чесън, мед, зехтин, лимонов сок в торба с цип и разбъркайте. Добавете сьомгата в нея, масажирайте я, за да покрие маринатата и я оставете да се маринова за 1 час. Извадете от хладилника 30 минути преди готвене.